Svenska Ishockeyförbundet

Anpassade spelformer – äntligen riktig hockey för barn och ungdomar

Dela

Inför säsongen 2020/2021 inför Svenska Ishockeyförbundet nya spelformer som ska optimera utvecklingen och utbildningen av unga spelare. Under kommande säsong kommer sju stycken pilotdistrikt att börja spela efter de anpassade spelformerna som sker på mindre ytor.

Svenska Ishockeyförbundet har utvecklat nya spelformer för att optimera utvecklingen och utbildningen av unga spelare. Rent praktiskt innebär det att barn och unga kommer att spela hockey på mindre ytor längre upp i åldrarna. Förhoppningen är att barn och ungdomar ska utvecklas till mer problemlösande och tekniskt skickliga spelare. Det möjliggör också för fler att spela längre upp i åldrarna, än vad som är fallet idag. Inom svensk ishockey finns idag en stor skillnad på i vilken ålder som spelare går upp till att spela 5 mot 5 på helplan.

- Jag skulle vilja säga att äntligen låter vi barnen spela riktig hockey med deras bästa för ögonen, både sett till glädje, utveckling och lärande. Vill vi bli ännu bättre på spelarutveckling i Sverige måste vi ha ett öppet sinne inför vad som är bäst i olika skeden av en hockeykarriär, säger Anders Wahlström, Barn-och ungdomsansvarig, Svenska Ishockeyförbundet

Mycket arbete ligger till grund för de nya spelformerna. Utifrån mätningar där tjejer och killar fått spela ishockey på olika spelytor har projektet kunnat samla in data så som antal skott, passningar, närkamper och målvaktsaktioner. 

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders.

Tillsammans med sju pilotdistrikt kommer Svenska Ishockeyförbundet att sjösätta de anpassade spelformerna med start säsongen 2020/2021. Till det har ett ramverk med regler och riktlinjer har tagits fram för de nya spelformerna.

- Vi har några pilotdistrikt som startar upp nu till säsongen, sedan har vi andra distrikt som anammar delar av de nya spelformerna men som inte går hela vägen direkt, så att säga. Det ska bli spännande att följa och utvärdera det här under säsongen, säger Anders.

Uppdraget att ta fram nationella principer för att optimera spelarutbildningen i barn-och ungdomshockeyn beslutades på Förbundsmötet 2019 och det är också Förbundsmötet som tar beslut om de nationella spelformerna i juni 2021. Då kommer pilotdistrikten att ha spelat efter de nya riktlinjerna under en hel säsong.

Nyckelord

Kontakter

Anders WahlströmBarn-och ungdomsansvarig

Tel:0706096229

Bilder

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum