Region Uppsala

Ansträngt läge på länets vårdcentraler

Dela
Belastningen på sjukvården i Region Uppsala är mycket hög. Det märks tydligt inom sjukhusvården men det påverkar också länets vårdcentraler som nu lånar ut personal till covid-vården.
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

- Det är en mycket hög belastning på våra vårdcentraler och vi behöver, precis som sjukhusen, skjuta upp planerad vård som inte är akut och brådskande, säger Torun Hall, förvaltningsdirektör på Nära vård och hälsa.

Det är nu tredje gången som vårdcentralerna lånar ut personal till Akademiska sjukhuset. Denna gång är det 26 undersköterskor och sjuksköterskor från både offentliga och privata vårdcentraler som hjälper till med covid-vården på sjukhuset.

- Vi ska självklart hjälpa till i det ansträngda läge som är just nu. Samtidigt innebär det att vårdcentralernas vanliga arbetsuppgifter påverkas. Vi behöver därför prioritera att ge vård till den som av medicinska skäl inte kan vänta, säger Torun Hall. Det här är inget vi önskar, men vi hoppas på förståelse för att det just nu kan ta lite längre tid att få ett bokat besök eller ett förnyat recept när du är i kontakt med din vårdcentral.

Vårdcentralen är första linjens vård för invånarna i länet och god tillgänglighet är viktigt för att undvika att belasta sjukhusvården i onödan.

- Tillgänglighet på telefon är alltid en prioriterad uppgift för vårdcentralen. Den vägen kan vi tillsammans med patienten bedöma behovet och planera för rätt insatser. Vi vill varken riskera att man drar sig för att söka vård om man får symtom som kan tyda på allvarlig sjukdom, eller att invånarna söker sig till sjukhusens akutmottagningar i onödan, säger Torun Hall.

Det här är Region Uppsalas råd till invånarna i Uppsala län:

  • Sök alltid vård vid akuta besvär eller symtom som kan tyda på en allvarlig sjukdom. Ring 1177 Vårdguiden på telefon eller vårdcentralen för rådgivning vid behov.
  • Har du diabetes, hjärtsvikt, KOL, astma eller en annan sjukdom som du behandlas för, är det viktigt att söka vård om du blir sämre i din sjukdom.
  • Behöver du förnya recept, var ute i god tid och använd gärna våra e-tjänster på 1177.se.

Fler råd om vård finns på webbplatsen 1177.se

Nyckelord

Kontakter

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa, tel 070-611 90 11

Bilder

Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 mars 202321.3.2023 11:46:39 CET | Pressmeddelande

Programarbete för en ny större vårdcentral i Stenhagen Stenhagens vårdcentral var fram till 2022 en filial till Flogsta vårdcentral, och har idag ett högt besökstryck sedan Flogsta vårdcentral år 2018 evakuerades på grund av problem med inomhusmiljön. Behovet av en större vårdcentral i Stenhagen förväntas dessutom växa ytterligare. Det är bakgrunden när fastighets- och servicenämnden nu går vidare med planer för en ny vårdcentral i Stenhagen (inom nuvarande lokaler finns det, enligt handlingarna, ingen möjlighet till en utökning). Vid sitt möte beslutade nämnden att förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att förvärva mark i Stenhagen och därefter antingen genomföra en hyresvärdsupphandling, eller bygga i egen regi om regionfullmäktige anslår pengar i regionplan och budget. Dessa pengar saknas idag. Om det blir alternativet hyresvärdsupphandling är planen att handla upp en leverantör som kan uppföra en vårdcentral som Region Uppsala därefter kan hyra under en län

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum