Navet

Antalet beviljade bygglov fortsätter att sjunka

Dela

Varje månad presenterar NAVET Analytics färsk statistik över antalet beviljade bygglov i månadsindikatorn Marknadssignaler & Prognoser. I den senaste upplagan sammanställs statistik över perioden januari-augusti och även om det råder viss eftersläpning i statistiken pekar siffrorna på nedgång inom flera sektorer.

Antalet beviljade bygglov fortsätter att sjunka, Bild: Navet
Antalet beviljade bygglov fortsätter att sjunka, Bild: Navet

Varje månad presenterar NAVET Analytics färsk statistik över antalet beviljade bygglov i månadsindikatorn Marknadssignaler & Prognoser. I den senaste upplagan visar sammanställningen att antalet bygglov för småhus och flerbostadshus har minskat med drygt 15 respektive 5 procent under perioden januari-augusti i år jämfört med samma period förra året. Takten indikerar ett minskat bostadsbyggande, vilket även NAVET Analytics prognoser pekar på.

När det gäller lokaler divergerar utvecklingen. Inom privata lokaler, dvs kontor, affärslokaler, hotell, restauranger och industrilokaler, har antalet beviljade bygglov minskat rejält med ca 20 procent under samma period. Utvecklingen ser emellertid helt annorlunda ut när det kommer till offentliga lokaler, som inkluderar bland annat skolor, sjukhus och samlingslokaler, där visar statistiken på en uppgång med 13 procent. De beviljade byggloven ger en tidig indikation på vart marknaden är på väg, men eftersom det råder en viss eftersläpning i statistiken är det viktigt att tolka den med viss försiktighet, påpekar Jenny Ingelström, analytiker på NAVET Analytics. Med det sagt stämmer bygglovsstatistiken väl överens med våra prognoser om minskade husbyggnadsvolymer inom det privata lokalbyggandet och ökade inom det offentliga, avslutar Jenny.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antalet beviljade bygglov fortsätter att sjunka, Bild: Navet
Antalet beviljade bygglov fortsätter att sjunka, Bild: Navet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Navet
Navet
Järnvägsgatan 11
252 24 Helsingborg

042-16 90 30https://www.navet.se/

Navet är specialiserade affärskonsulter som sedan 1989 hjälpt kunder till Bättre Affärer inom tre samverkande affärsområden:

- NAVET Analytics
- NAVET Corporate finance
- NAVET Affärssystem

Navet är oberoende och verkar där du verkar. Som kund får du en unik lösning, för varje kund har sina speciella förutsättningar. Det handlar om nyfikenhet och vetgirighet. Att förstå just ditt företag och dess möjligheter. Att lyssna in för att kunna leverera bättre affärer. År efter år.

Följ Navet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Navet

Konsumenter kvar på enkla åtgärder när det kommer till hållbart byggande15.2.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

Bygg- och fastighetssektorns produktion står för sammantaget cirka 10 till 30 procent av den totala miljöpåverkan i Sverige. Trots detta visar studien ”Vem bryr sig om hållbar renovering?”, som tagits fram av NAVET Analytics på uppdrag av Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) – ett initiativ från Boverket och Svensk Byggtjänst, där över en halv miljon konsumenter i Sverige studerats med hjälp av AI, att konsumenterna är kvar på de enkla åtgärderna och glömmer till stor del hållbarhetsaspekten när det kommer till renovering och byggande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum