Dramaten

Äntligen premiär för Röde Orm

Dela

Frans G. Bengtssons vikingadrama Röde Orm kan äntligen gå till premiär. Efter försök fram och tillbaka med olika kreativa lösningar har nu regissören Alexander Mørk-Eidem en sjövild och corona-säkrad version att visa för publiken. Huvudrollen, den rödhårige vikingen Orm Tostesson, spelas av Emma Broomé som tillsammans med kollegorna Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Dramatendebutanten Lennart Jähkel ger sig ut på vikingaäventyr. Premiär på Stora scenen den 4 oktober. Biljetterna släpps fredagen den 18 september klockan 12.00.

Gerhard Hoberstorfer, Emma Broomé, Lennart Jähkel och Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks
Gerhard Hoberstorfer, Emma Broomé, Lennart Jähkel och Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks

Det är fredagskväll i biblioteket och bibliotekarierna har sin traditionsenliga högläsning för varandra. Någon har valt Röde Orm, Frans G. Bengtssons älskade vikingasaga. De läser. Lever sig in i berättelsen. Beväpnar sig till tänderna. Snart är biblioteket ett böljande hav, ett fort, ett blodigt slagfält. Alla dör. Flera gånger om.

Den storslagna berättelsen om vikingen Röde Orm är en av den svenska litteraturens mest folkkära klassiker. Nu sätts den upp på Dramatens stora scen, i dramatisering och regi av Alexander Mørk-Eidem. Regissören vill att föreställningen ska bli en hyllning till fantasin, berättarglädjen, den kärva humorn och lyckan i att få vara viking en liten, liten stund.

”Jag vill skapa en fantasifull och rolig kväll på teatern, målet är inte att rädda världen just den här gången. Man behöver inte alltid borra sig in i samtiden, ibland behöver man rymma från den också”, säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Alexander Mørk-Eidem slog igenom på Stockholms stadsteater med lekfulla tolkningar av klassiker. Bland annat succéerna Tre systrar, De tre musketörerna, Paraplyerna i Cherbourg och En folkefiende. På Dramaten satte han senast upp Häxorna, Mary Page Marlowe och i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Häxjakten 2019.

Det är verkligen glädjande att regissören och ensemblen trots allt inte gett upp med alla Corona-komplikationer utan fortsatt och jobba och jobba och tänka flexibelt och kreativt för att Röde Orm nu slutligen skall få möta sin publik, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Idag kommer alla som hade biljetter till vårens inställda föreställningar att erbjudas förköp av biljetter. På fredag släpps övriga biljetter till försäljning via hemsidan. De utlovade öppna repetitionerna kommer inte att genomföras.

Medverkande:
Emma Broomé
Gerhard Hoberstorfer
Hulda Lind Jóhannsdóttir

Andreas T Olsson
Lennart Jähkel
Karin Franz Körlof

Dramatisering och regi: Alexander Mørk-Eidem
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Jenny Ljungberg
Ljus: Ellen Ruge
Peruk och mask: Lena Strandmark

Röde Orm, premiär 4 oktober, Stora scenen.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gerhard Hoberstorfer, Emma Broomé, Lennart Jähkel och Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks
Gerhard Hoberstorfer, Emma Broomé, Lennart Jähkel och Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten ställer in alla föreställningar till och med 19 november30.10.2020 11:27:39 CETPressmeddelande

Dramatens ledning har idag beslutat att ställa in all publik verksamhet på teaterns scener till och med den 19 november. Beslutet är fattat med anledning av Länsstyrelsen Stockholms beslut om en fortsatt begränsning om max 50 personer vid offentliga sammankomster och Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Stockholms län med en uppmaning till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar.

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum