Apotek i glesbygd får tolv miljoner i bidrag
Antalet apotek som får bidrag är det högsta sedan bidraget infördes 2013, vilket till stor del förklaras av att kriterierna justerats från och med verksamhetsåret 2020. De nya kriterierna gör att apotek, som tidigare fått avslag till följd av att försäljningen av receptförskrivna läkemedel överstigit den tidigare tillåtna nivån, får bidrag. Även apotek som inte tidigare fått bidrag har tillkommit.
– De justeringar som gjordes av regelverket för två år sedan gör att fler apotek har möjlighet att söka och få bidrag, vilket är positivt för apotekskunder i gles- och landsbygd, säger enhetschef Gunilla Rönnholm.
Apotek i Västerbotten får mest
Elva apotek i Västerbottens län får tillsammans 3,1 miljoner kronor i glesbygdsbidrag. Det gör Västerbotten till det län som får mest i bidrag. Därefter kommer Jämtlands län där sex apotek delar på 1,7 miljoner kronor. Det genomsnittliga bidraget är strax över 280 000 kronor per apotek.
Det apotek som får högst glesbygdsbidrag är apoteket i Jörn i Västerbottens län, som får drygt en halv miljon kronor i bidrag. Det lägsta bidraget lämnas till apoteket i Norsjö i Västerbotten som får drygt 37 000 kronor.
Totalt 44 apotek i 13 län får glesbygdsbidrag. Utöver Västerbotten och Jämtland handlar det om apotek i Dalarna, Gotland, Gävleborg, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Värmland, Västernorrland, Västmanland, Örebro och Östergötland.
Fakta om glesbygdsbidraget
I gällande regelverk har regeringen ställt upp ett antal kriterier som ett apotek behöver uppfylla för att få bidrag. Apoteket ska:
- ligga mer än tjugo kilometer från ett annat apotek,
- ha haft försäljningsintäkter av receptförskrivna läkemedel som uppgått till mellan en och femton miljoner kronor för verksamhetsåret och
- ha haft sina lokaler öppna så att konsumenter kunnat få tillgång till läkemedel under minst 20 timmar per vecka.
Det maximala bidraget ett apotek kan få är 715 000 kronor minus 4,5 procent av apotekets försäljningsintäkter av receptförskrivna läkemedel.
För att ett enskilt apotek inte ska bli överkompenserat tas även hänsyn till apotekets totala lönsamhet. Om ett apoteks rörelsemarginal före av- och nedskrivningar för hela verksamheten överstiger fyra procent inklusive bidrag justeras bidraget ner till godkänd nivå.
Nyckelord
Kontakter
Maria BjuröKommunikationschef
Tel:08- 56225412maria.bjuro@tlv.seDokument
Länkar
Om
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.
Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
TLV lämnar förslag på lagring av läkemedel för att stärka beredskapen10.6.2024 12:02:03 CEST | Pressmeddelande
Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, har överlämnat en rapport till regeringen om hur lagerhållningen av vissa läkemedel ska fungera för att säkerställa en ökad tillgänglighet till läkemedel i Sverige.
55 apotek får glesbygdsbidrag4.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att bevilja glesbygdsbidrag till 55 apotek som får dela på drygt 16 miljoner kronor för verksamhetsåret 2023. Två apotek får avslag på sina ansökningar.
Kampanj för att stärka tandvårdens patienter29.1.2024 13:19:20 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en kampanj för att informera om vilka rättigheter man har som patient i tandvården och vilken skyldighet tandvården har att ge opartisk information om bland annat prissättning och behandlingsalternativ. Kampanjen ”Dina tänder, Dina rättigheter” är en del av en större informationsinsats för att stärka tandvårdens patienter.
TLV lämnar förslag för att stärka krisberedskapen på hela apoteksmarknaden2.1.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) lämnar förslag till regeringen för att stärka beredskapen som omfattar hela apoteksmarknaden. Det innebär bland annat att en aktörsgemensam samverkan för apoteksmarknaden utvecklas vidare och att 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek. Detta för att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser.
Höjd ersättning till apoteken för att hantera receptbelagda läkemedel19.12.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att höja den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel på apotek. Beslutet om höjningen baseras på den succesivt försämrade lönsamheten apoteken har haft över tid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum