Apotekens e-handel driver tillväxten på apoteksmarknaden
Apotekens e-handel driver tillväxten 2019 och tillväxttakten ökar under 2020. Det visar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, uppföljning av apoteksmarknaden.

Apotekens e-handel står huvuddelen av tillväxten på apoteksmarknaden och omsatte 5,1 miljarder kronor 2019, vilket motsvarar 10,7 procent av den totala apoteksmarknaden. Utvecklingen fortsätter även starkt under första halvåret 2020.
‒ Vi ser tydligt att coronapandemin bidragit till att e-handeln fått nya kunder och därmed ökat sina marknadsandelar säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV.
Antalet apotek blir färre och öppettiderna fortsätter att minska
Under perioden december 2019 till maj 2020 har antalet apotek minskat med totalt sex stycken - de flesta inom avståndsintervallet 500 meter från ett annat apotek. Öppettiderna på marknaden har minskat med 30 minuter för medianapoteket.
Apotekens omsättning och bruttovinst ökar
Öppenvårdsapotekens samlade bruttoresultat har fortsatt att öka och uppgick 2019 till 11,7 miljarder kronor, 600 miljoner mer än 2018.
‒ Trots ökningen minskar apotekens rörelsemarginal, något som kan bero på den ökade konkurrens, lägre intjäning från parallellhandel samt ökade investeringar i exempelvis e-handel. Den minskande lönsamheten kan leda till att apotek behöver se över sina butiksnät. säger Gunilla Rönnholm.
Det finns även en ökad spridning inom apoteksföretagens rörelseresultat. Mellan de sex stora företagen skiljer det upp till fem procentenheter i rörelsemarginal. De övriga företagen har en ännu större spridning. En bidragande orsak till ännu högre spridning bland de övriga är de nyetablerade e-handelsföretagen.
TLV gör en begränsad översyn av handelsmarginalen
Handelsmarginalen kallas den ersättning som TLV beslutar att apoteken ska få för att expediera receptförskrivna läkemedel inom högkostnadsskyddet för läkemedel. Handelsmarginalen uppgick 2019 till cirka 4,8 miljarder kronor, exklusive dosapoteken.
‒ Utifrån de resultat som framkommer i denna uppföljning ser vi att det kan finnas skäl att se över handelsmarginalen i en begränsad översyn, säger Gunilla Rönnholm,
Den begränsade översynen skulle bland annat analysera hur framtida avgiftsökningar påverkar apotekens rörelseresultat och genomföras av TLV under våren 2021.
Nyckelord
Kontakter
Maria BjuröKommunikationschef
Tel:08- 56225412maria.bjuro@tlv.seBilder

Dokument
Om
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.
Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Apotek i glesbygd får tolv miljoner i bidrag30.5.2022 10:55:01 CEST | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att bevilja glesbygdsbidrag till 44 apotek som får dela på drygt tolv miljoner kronor för verksamhetsåret 2021. Ett apotek får avslag på sin ansökan.
Jämförelsetjänst håller koll på priset för tandvård25.11.2021 08:21:26 CET | Pressmeddelande
På en rotfyllning kan det skilja flera tusen kronor i pris. Detta framgår av den oberoende prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen, som drivs av myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Här kan patienterna jämföra mellan olika behandlingar och mottagningar.
Osäker effekt och höga priser på precisionsmedicin utmanar3.5.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
I många beslutssituationer är de främsta utmaningarna med precisionsmedicin och ATMP att bevisen för den nya behandlingens effekter är för svaga och priset för högt. I en rapport till regeringen beskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, de mest centrala utmaningarna vid utvärdering och betalning av dessa behandlingar och ger förslag på hur några av dem kan hanteras.
Ny cancerbehandling med precisionsläkemedlet Vitrakvi ingår i högkostnadsskyddet23.10.2020 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
För första gången i Sverige ingår ett cancerläkemedel mot en specifik genetisk förändring, i stället för mot en viss cancerform, i högkostnadsskyddet. Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som har beslutat att Vitrakvi med det aktiva ämnet larotrektinib ska ingå i högkostnadsskyddet för barn och unga under 18 år.
Stora möjligheter till bättre uppföljning av läkemedel2.10.2020 09:54:01 CEST | Pressmeddelande
I Sverige finns en unik potential att följa upp läkemedelsanvändning och behandlingseffekter i klinisk vardag genom våra befolknings- och hälsodataregister – men registren behöver utvecklas. Det menar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i en rapport till regeringen som presenterar olika aspekter av datatillgång och analysmetoder utifrån resultatet av sju pilotstudier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum