Gröna arbetsgivare

Årets avtalsrörelse saknar vinnare

Dela
Ett 2-årigt avtal på sammanlagt 7,4 procent är resultatet av en historiskt svår avtalsrörelse. Kortsiktigt innebär det att både företag och deras medarbetare är förlorare. Vinnare är i stället industriavtalets stabilitet och svensk ekonomis förutsättningar för återhämtning.
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare

Hög inflation och besvärligt konjunkturläge har gjort detta till den svåraste avtalsrörelsen hittills. Resultatet är ett osedvanligt högt avtal för företagen, men som samtidigt inte ger några reallöneökningar för medarbetarna. Ur detta perspektiv ett avtal utan vinnare.

- Långsiktigt är det ändå ett bra avtal som bidrar till den samhällsekonomiska återhämtningen, vilket också gynnar företagen och deras anställda. Det visar på industriavtalets styrka att vi kan förhandla och teckna avtal även i riktigt svåra tider, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Avtalet gäller för två år, med en löneökningstakt på 4,1 procent det första året och 3,3 procent det andra året. Utöver detta innehåller avtalet en höjning av de lägsta lönerna på 1 350 kr, vilket tyvärr höjer trösklarna in på arbetsmarknaden. Detta är särskilt bekymmersamt för Sveriges lantbruk som ska följa industriavtalet, men som har en annan lönestruktur än industrin.

- Parterna har tagit ett stort ansvar i att skapa stabilitet och förutsättningar för att motverka inflationen, men höjningen av de lägsta lönerna riskerar att slå hårt mot de gröna näringarna säger Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare

Det nya avtalet gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.

Faktaruta:

  • 2-årigt avtal, ej uppsägningsbart, 1 april 2023 – 31 mars 2025
  • Samlat avtalsvärde 7,4 procent
  • År ett 4,1 procent
  • År två 3,3 procent
  • Inom det samlade avtalsvärdet ingår bland annat också:
    - första året en höjning av avtalens lägsta lönenivå med 1 350 kr
    - överenskommelsen innehåller också avsättningar till deltidspension

Industriavtalet:
Arbetsgivarna inom industrin: Teknikföretagen, Gröna arbetsgivare, Grafiska Företagen, Industriarbetsgivarna, IKEM, Livsmedelsföretagen, Trä- & Möbelföretagen och TEKO
Facken inom industrin: Unionen, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, GS-facket och Livs

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare & Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Ladda ned bild

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. Gröna arbetsgivare förhandlar fram kollektivavtal och stöttar medlemsföretagen i personal- och arbetsgivarfrågor. 

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Kommunal respekterar inte märket - varslar om strejk9.6.2023 14:17:40 CEST | Pressmeddelande

Kommunal varslar om konflikt mot de gröna näringarna för andra gången denna avtalsrörelse. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Gröna arbetsgivare följer märket och vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent, som är det så kallade märket. Strejkhotet träder tidigast i kraft den 20 juni kl 14.00 om ingen lösning nås innan dess.

Regeringens förslag om försörjningskrav är skadligt för de gröna näringarna4.5.2023 14:40:06 CEST | Pressmeddelande

Regeringen föreslår att arbetskraftsinvandrare ska ha minst 80 procent av en svensk medianlön från och med den 1 oktober 2023. Förslaget är negativt för de gröna näringarna som är beroende av arbetskraftsinvandrare. Det är också ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen i och med att det innebär högre lönenivåer än de som fack och arbetsgivare slutit kollektivavtal kring.

Bristande insikt hos regeringen18.2.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har nu meddelat att man ser arbetskraftsinvandringen som ett problem snarare än en kritisk resurs, förutom när det gäller högkvalificerad kompetens till industrin. Att de gröna näringarna ska sätta sin förhoppning till att en myndighetsanalys ska ge dem undantag från lönegolvet skickar fel signaler till de företag som samtidigt beskrivs som kritiska för ökad självhushållning och ett hållbart skogsbruk.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum