MHF

Årets trafikhjälte stoppade påverkad förare

Dela

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Jens Martinsson som får utmärkelsen.

Den 18 maj koras Jens Martinsson från Varberg till Årets Trafikhjälte 2022.

Motiveringen lyder: 

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att följa efter och stoppa en påverkad förare som var en fara för andra trafikanter”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Jens Martinsson som får utmärkelsen. 

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna bland MHF:s medlemmar. Det slutliga valet görs av en jury från MHF.

–I år var det extra svårt att välja en vinnare, eftersom så många uppträtt som sanna hjältar under det gångna året. Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men till slut valde vi Jens, säger MHF:s Förbundsordförande Annette Fagerholm Ahlholm, som varit med i juryn.

Så här gick det till när Jens stoppade den påverkade föraren:

–Jag såg när hon kom åkande och reagerade när hon körde upp på en refug. Hon klarade precis vägskylten, därefter höll hon på att köra ner ett byggstaket, säger Jens. Då förstod jag att något var fel och ringde direkt till 112. Jag följde efter henne och hon höll på att krocka vid flera tillfällen. När hon körde in i ett parkeringsgarage så följde jag och en annan bil efter och vi blockerade henne så hon inte kom ut. Då försökte hon smita och backade in i min bil. Jag går då ut och konfronterar henne för att se om hon mår dåligt eller vad det var som var fel. När hon förstod att polisen var på väg försökte hon ännu en gång smita iväg och ytterligare en gång bucklar hon till min bil. Då tyckte jag att det fick vara nog och tog mig in i kupén och stängde av bilen och tog nycklarna. 

Skulle du göra om det om du hamnade i samma situation?

–Självklart skulle jag göra om det. Hon var så påverkad att hon kunde ha skadat eller dödat något. Det viktiga är att ingen kom till skada, säger Jens Martinsson – Årets Trafikhjälte 2022.  

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor samt ett diplom.
Diplom och vinnarcheck har delats ut. Prisutdelare: Jonas Bengtsson. Ledamot i MHF:s förbundsstyrelse

Årets Trafikhjälte sponsras av https://korkortonline.se/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 10 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

Varför finns ännu inga alkobommar i svenska hamnar?10.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rattfulla förare fortsätter att köra ut från hamnarna, ibland i tungt lastade lastbilar och långtradare. Polisen har dragit ner kraftigt på nykterhetskontrollerna och upptäcktsrisken är nästan obefintlig för en rattfyllerist. När som helst kan det leda till dödsolyckor i trafiken. MHF kräver nya politiska beslut om att komma igång med automatiska nykterhetskontroller, både i hamnar och på andra platser som till exempel trafikkontrollplatser och godsterminaler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum