Arla lanserar Frukostbarometern – var tredje grundskolelev äter inte frukost varje dag
"Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svarar 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga."

Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir lugnare i klassrummet och barnen kan bättre ta till sig undervisningen. Detta är några av de positiva effekter som kunde mätas när Botkyrka kommun och Arla år 2018 genomförde ett pilotprojekt där eleverna serverades frukost under första lektionen.
För att fortsätta lyfta frukostens betydelse för barn och unga lanserar Arla nu en årlig undersökning där vi dels mäter barns och föräldrars attityderna kring näring och frukost men även frågar rektorer och skolledare om deras skolor serverar frukost.
Frukost i magen ger lugnare klassrum och mer koncentrerade elever
”Nu är det skolstartstider och eleverna ska återigen sätta sig i klassrummen. Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svara 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Mindre vanligt med frukost i familjer med lägre inkomster
2021 års Frukostbarometer visar att andelen elever som äter frukost skiljer sig när man tittar på föräldrarnas inkomster:
- 57 procent av de personer som tjänar upp till 24 999 kronor per månad har barn som äter frukost varje dag.
- 68 procent med föräldrar som tjänar mellan 25 000-34 999 äter frukost regelbundet
”Alla skolelever borde ha samma möjligheter att ta till sig undervisningen i skolan. Näringsrik kost och mätta magar får inte vara klassfråga i Sverige. Vår undersökning visar att barn i familjer med högre inkomst i större utsträckning äter frukost och därmed har bättre möjligheter att lära sig mer i skolan. Skolan och samhället har faktiskt en möjlighet att utjämna detta”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Fler resultat från Frukostbarometern:
- 48 procent av föräldrarna äter aldrig frukost tillsammans med sina barn
- Främsta anledningen till att inte servera frukost i skolan enligt rektorerna är att det inte är en prioriterad fråga (30%), följt av kostnadsskäl (29%)
- 38% av eleverna som inte får frukost i skolan säger att deras frukostvanor skulle förbättras om skolan serverade frukost
- 59% av eleverna säger att deras koncentration förbättras om de äter frukost på morgonen
Seminarium om frukostens betydelse
Rapporten presenteras och diskuteras vid ett digitalt frukostsamtal tillsammans med bl a Röda Korsets Ungdomsförbund, Botkyrka kommun, LRF Mjölk, en dietist och en rektor.
Datum och tid: 24 augusti kl 08:30-09:30
Anmälan till seminariet: mejla till anmalan@arlafoods.com
Fakta om undersökningarna
Undersökningarna genomfördes med hjälp av Kantar Sifo och
Questback under maj-juni 2021.
Antal respondenter:
Föräldrar: 1021
Elever: 1021
Rektorer: 425
Nyckelord
Bilder

Dokument
Om
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Ny hr-direktör på Arla11.8.2022 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sylvia Buddenbaum Eriksson har utnämnts till ny hr-direktör för Arla Sverige och medlem i den svenska företagsledningen.
Mjölkpriset till Arlabönderna stiger igen27.7.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
För sjätte månaden i rad höjs priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk. – Vi fortsätter att göra allt vi kan för att kompensera för det historiskt höga kostnadsläget på gårdarna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.
Smoothieboosta på Lollapalooza – smakar och gör gott30.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
I helgen är det dags för andra upplagan av festivalen Lollapalooza Stockholm. Arla är på plats alla tre dagar för att servera näringsrika smoothies till drygt 40 000 festivalbesökare per dag. Intäkterna går till Bris, Barnens rätt i samhället.
Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter att stiga27.6.2022 16:32:20 CEST | Pressmeddelande
För femte månaden i rad höjs priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk. – Vi gör allt vi kan för att kompensera för det historiskt höga kostnadsläget på gårdarna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.
Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar22.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum