Arla lanserar Frukostbarometern – var tredje grundskolelev äter inte frukost varje dag
"Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svarar 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga."

Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir lugnare i klassrummet och barnen kan bättre ta till sig undervisningen. Detta är några av de positiva effekter som kunde mätas när Botkyrka kommun och Arla år 2018 genomförde ett pilotprojekt där eleverna serverades frukost under första lektionen.
För att fortsätta lyfta frukostens betydelse för barn och unga lanserar Arla nu en årlig undersökning där vi dels mäter barns och föräldrars attityderna kring näring och frukost men även frågar rektorer och skolledare om deras skolor serverar frukost.
Frukost i magen ger lugnare klassrum och mer koncentrerade elever
”Nu är det skolstartstider och eleverna ska återigen sätta sig i klassrummen. Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svara 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Mindre vanligt med frukost i familjer med lägre inkomster
2021 års Frukostbarometer visar att andelen elever som äter frukost skiljer sig när man tittar på föräldrarnas inkomster:
- 57 procent av de personer som tjänar upp till 24 999 kronor per månad har barn som äter frukost varje dag.
- 68 procent med föräldrar som tjänar mellan 25 000-34 999 äter frukost regelbundet
”Alla skolelever borde ha samma möjligheter att ta till sig undervisningen i skolan. Näringsrik kost och mätta magar får inte vara klassfråga i Sverige. Vår undersökning visar att barn i familjer med högre inkomst i större utsträckning äter frukost och därmed har bättre möjligheter att lära sig mer i skolan. Skolan och samhället har faktiskt en möjlighet att utjämna detta”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Fler resultat från Frukostbarometern:
- 48 procent av föräldrarna äter aldrig frukost tillsammans med sina barn
- Främsta anledningen till att inte servera frukost i skolan enligt rektorerna är att det inte är en prioriterad fråga (30%), följt av kostnadsskäl (29%)
- 38% av eleverna som inte får frukost i skolan säger att deras frukostvanor skulle förbättras om skolan serverade frukost
- 59% av eleverna säger att deras koncentration förbättras om de äter frukost på morgonen
Seminarium om frukostens betydelse
Rapporten presenteras och diskuteras vid ett digitalt frukostsamtal tillsammans med bl a Röda Korsets Ungdomsförbund, Botkyrka kommun, LRF Mjölk, en dietist och en rektor.
Datum och tid: 24 augusti kl 08:30-09:30
Anmälan till seminariet: mejla till anmalan@arlafoods.com
Fakta om undersökningarna
Undersökningarna genomfördes med hjälp av Kantar Sifo och
Questback under maj-juni 2021.
Antal respondenter:
Föräldrar: 1021
Elever: 1021
Rektorer: 425
Nyckelord
Bilder

Dokument
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Mjölk från Gotland blir 256 ton Nutella – om dagen3.2.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
På söndag är det ”Nutelladagen”. Men visste du att det är mjölk från gotländska kossor du får i dig när du äter den klassiska hasselnötskrämen? Varje år gör mejeriet i Visby över 8.000 ton skummjölkspulver som blir till Nutella. – Det motsvarar 256 ton Nutella om dagen, säger mejerichef Martin Berg.
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i februari30.1.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks för andra gången i år. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.
Intresset för billig mat ökar dramatiskt20.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Med ett tufft ekonomiskt år i backspegeln har de flesta svenskar varit tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar. På receptsidan Arla.se har man sedan september 2022 sett en ökning på över 400 procent av sökningar efter billiga recept, jämfört med samma period föregående år. Den minskade matbudgeten kan också vara ett hot mot folkhälsan.
Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande
Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks vid årsskiftet29.12.2022 13:00:00 CET | Pressmeddelande
De senaste 15 månaderna har mjölkpriset till Arlabönderna höjts 12 gånger. Nu går priset ner för första gången sedan september 2021.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum