Arla

Arla lanserar Frukostbarometern – var tredje grundskolelev äter inte frukost varje dag

Dela

"Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svarar 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga."

Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är finalister i årets Frukostlyft Arla Guldko 2021, där vinnarna koras den 8 november. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är finalister i årets Frukostlyft Arla Guldko 2021, där vinnarna koras den 8 november. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.

Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir lugnare i klassrummet och barnen kan bättre ta till sig undervisningen. Detta är några av de positiva effekter som kunde mätas när Botkyrka kommun och Arla år 2018 genomförde ett pilotprojekt där eleverna serverades frukost under första lektionen.

För att fortsätta lyfta frukostens betydelse för barn och unga lanserar Arla nu en årlig undersökning där vi dels mäter barns och föräldrars attityderna kring näring och frukost men även frågar rektorer och skolledare om deras skolor serverar frukost.

Frukost i magen ger lugnare klassrum och mer koncentrerade elever

”Nu är det skolstartstider och eleverna ska återigen sätta sig i klassrummen. Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svara 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.

Mindre vanligt med frukost i familjer med lägre inkomster  

2021 års Frukostbarometer visar att andelen elever som äter frukost skiljer sig när man tittar på föräldrarnas inkomster:

  • 57 procent av de personer som tjänar upp till 24 999 kronor per månad har barn som äter frukost varje dag.
  • 68 procent med föräldrar som tjänar mellan 25 000-34 999 äter frukost regelbundet

”Alla skolelever borde ha samma möjligheter att ta till sig undervisningen i skolan. Näringsrik kost och mätta magar får inte vara klassfråga i Sverige. Vår undersökning visar att barn i familjer med högre inkomst i större utsträckning äter frukost och därmed har bättre möjligheter att lära sig mer i skolan. Skolan och samhället har faktiskt en möjlighet att utjämna detta”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.

Fler resultat från Frukostbarometern:

  • 48 procent av föräldrarna äter aldrig frukost tillsammans med sina barn
  • Främsta anledningen till att inte servera frukost i skolan enligt rektorerna är att det inte är en prioriterad fråga (30%), följt av kostnadsskäl (29%)
  • 38% av eleverna som inte får frukost i skolan säger att deras frukostvanor skulle förbättras om skolan serverade frukost
  • 59% av eleverna säger att deras koncentration förbättras om de äter frukost på morgonen

Seminarium om frukostens betydelse

Rapporten presenteras och diskuteras vid ett digitalt frukostsamtal tillsammans med bl a Röda Korsets Ungdomsförbund, Botkyrka kommun, LRF Mjölk, en dietist och en rektor.

Datum och tid: 24 augusti kl 08:30-09:30

Anmälan till seminariet: mejla till anmalan@arlafoods.com

Fakta om undersökningarna

Undersökningarna genomfördes med hjälp av Kantar Sifo och

Questback under maj-juni 2021.

Antal respondenter:

Föräldrar: 1021

Elever: 1021

Rektorer: 425

Nyckelord

Bilder

Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är finalister i årets Frukostlyft Arla Guldko 2021, där vinnarna koras den 8 november. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är finalister i årets Frukostlyft Arla Guldko 2021, där vinnarna koras den 8 november. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande

Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum