Åklagarmyndigheten

Åtal för upplopp i Örebro

Dela

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage för händelserna i Örebro under påskhelgen.

De fyra unga männen kunde identifieras på videofilmer och har varit häktade sedan den 2 maj 2022. De är alla hemmahörande i Örebro.

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare.

Det här är det första åtalet som rör händelserna i Örebro i påskas. I ett annat ärende är ytterligare fyra män häktade. Där väntas åtal senare i juni.

– Min bedömning är att vi kommer att vi kommer att identifiera fler misstänkta än de vi redan har, säger Per-Erik Rinsell.

– Att vi nu har det första ärendet som går till åtal visar att vi är på rätt väg i arbetet med att bygga bra utredningar som leder till åtal och lagföring, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 2573-22.

Kontakt

Chefsåklagare Per-Erik Rinsell, 010-562 71 52, tillgänglig i dag fredag kl.10.30–15.

Emelie Bodegrim, kommenderingschef Polisregion Bergslagen, 076-834 90 70.

Läs mer om sabotage mot blåljusverksamhet


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum