Tullverket

Åtalas för över 200 smugglingsresor

Dela

En 58-årig man från Landskrona misstänks ha smugglat stora mängder vin, öl och sprit vid totalt 209 resor till Tyskland. Omräknat till starksprit motsvarar den smugglade alkoholen nästan 15 000 liter. Idag åtalas han i Malmö tingsrätt för grovt smugglingsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Ytterligare åtta personer åtalas för inblandning.

Bild från spaning på den huvudmisstänkte mannen
Bild från spaning på den huvudmisstänkte mannen

-        Det här är ett av de största fallen vi har utrett där smugglaren ägnat sig åt så kallad myrtrafik som innebär upprepade smugglingsresor med personbil. I det här fallet har mannen också bytt bil flera gånger, allt för att gå under vår radar, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare vid Tullverket.

Togs på bar gärning

10 september i år greps mannen av Tullverket utanför Landskrona. Han togs på bar gärning när han skulle sälja alkoholvaror som inhandlats i Tyskland samma dag. Mannen misstänks ha ägnat sig åt den systematiska, storskaliga smugglingen under ett par års tid. Samtidigt har han erhållit ersättning från Försäkringskassan och förundersökningsmaterialet kommer att överlämnas till Försäkringskassan.

-        Det är allvarligt när våra gemensamma trygghetssystem utnyttjas. Dessvärre är det inte ovanligt att personer som ägnar sig åt den här formen av smuggling samtidigt uppbär ersättning från Försäkringskassan, säger Oscar Lindvall.

Fler åtalas

Den huvudåtalade krävs också på 614 000 kr som han beräknas ha tjänat på brottsligheten. Mannens hustru åtalas för medhjälp till grov smuggling för att vid åtminstone 62 tillfällen ha upplåtit sitt bankkonto till honom. Även deras son åtalas för grov smuggling av alkoholvaror vid sju tillfällen. Ytterligare sex personer åtalas för att vid olika tillfällen ha köpt de insmugglade alkoholvarorna.

Kontaktuppgifter

Oscar Lindvall, aktionsgruppledare Tullverket: 040-661 33 31

Tullverkets presstjänst: 0771–450 590

Nyckelord

Bilder

Bild från spaning på den huvudmisstänkte mannen
Bild från spaning på den huvudmisstänkte mannen
Ladda ned bild
Del av ett av beslagen
Del av ett av beslagen
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum