Byggföretagen

Avslag på viktiga Yh-utbildningar inom samhällsbyggnad

Dela

Myndigheten för yrkeshögskolan har fått rekordmånga ansökningar i år och tvingas därför ge avslag på två tredjedelar, däribland flera viktiga utbildningar inom området samhällsbyggnad och byggteknik. Det ger direkta konsekvenser för bygg- och anläggningsbranschen, där det råder stor brist på kompetens inom flera områden.

Den 19 januari presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) vilka yrkeshögskoleutbildningar som beviljas starta 2021. Av totalt 1482 inkomna ansökningar har myndigheten beviljat 484. Det betyder närmare 40 000 möjliga nya utbildningsplatser. Inom området samhällsbyggnad och byggteknik, där många av branschens utbildningar ingår, beviljades 69 nya utbildningar, däribland anläggningsingenjör, byggnadsingenjör-ROT, byggproduktionsledare, entreprenadingenjör och mätningstekniker. 

 – Det finns en bred politisk enighet om att Yrkeshögskolan ger goda resultat, men det behövs mer resurser och ytterligare satsningar. Yh-utbildningarna är viktiga för Byggföretagens medlemmars rekrytering av tjänstepersoner och i samband med coronakrisen har vi sett ett stort intresse för just samhällsbyggnad, inte minst bland yrkesväxlare. Därför är det extra tråkigt att fler utbildningar inte kunde beviljas, säger Elin Kebert, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen.

Konkurrensen om de statliga medlen sker mellan branscher och i år har vårdutbildningar prioriterats. Entreprenad- och anläggningsingenjörsutbildningarna vid Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm är exempel på Yh-utbildningar som har fått avslag.

 – Det är katastrofalt att Hässleholm, som är en knutpunkt för infrastruktur, bara har fått en av tre sökta utbildningar i ett läge där infrastrukturen inte kan byggas ut på grund av kompetensbrist, säger Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen Östra Skåne samt ledamot i ledningsgruppen vid Yrkeshögskolan Syd.

Positivt besked för järnvägstekniska utbildningar

– Vi är särskilt glada för de järnvägstekniska utbildningar som har beviljats till anläggningsingenjör i Örebro, mätningsingenjör i Munkedal samt kontaktledningstekniker och signaltekniker i Ängelholm, säger Elin. Vi har, tillsammans med Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ) länge efterfrågat fler utbildningsplatser inom järnväg och järnvägsunderhåll. Ska vi resa klimatsmart i framtiden krävs att vi kan rekrytera personer som kan underhålla och vidareutveckla Sveriges järnväg.

Nyckelord

Kontakter

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Hon blev Årets byggkvinna 202123.4.2021 14:04:01 CEST | Pressmeddelande

Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef, kan nu även titulera sig Årets byggkvinna 2021. Emmalena har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl plåtföretaget som hon är verksam i som i branschen. Hon arbetar med viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre bransch. Utöver det arbetar hon nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen till byggbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum