Avtal klart inom Svenska kyrkan
— Jag är glad för att våra medlemmar inom kyrkan har nu fått bra villkor med förbättrad omställning, säger Mats Eriksson, förhandlingschef på SRAT. Kollektivavtalet ligger i linje med andra trygghetsöverenskommelser på den svenska arbetsmarknaden.
Bakgrunden till varslen var att Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation (SKAO) ville genomföra villkorsförsämringar i samband med att omställningsavtalet anpassas till den privata trygghetsöverenskommelsen. Nu är parterna överens om ett starkt omställningsavtal inom sektorn. Medlemmarna inom Svenska kyrkan har fått villkor som ligger i nivå med övrig arbetsmarknad.
Avtalet i korthet
- Avtalet uppfyller kraven för att KTR ska kunna bli en registrerad omställningsorganisation.
- Parterna har tagit höjd för att finansiera en ökad omställning genom att sätta avgiften till 0,4% av den sammanlagda lönesumman.
- Arbetstagare vars anställning upphört på grund av sjukdom får rätt till förstärkt stöd i upp till två år.
- Kompletterande studiestöd när en anställd uppbär omställningsstudiestöd med högst 80 procent av arbetstagarens minskade arbetsinkomst upp till 5,5 inkomstbasbelopp per år. (i nivå med Trygghetsöverenskommelsen och KOM-KR)
- Kompletterande omställningsstudiestöd kan vidare, inklusive kompletterande studiestöd, beviljas med 65 procent av den anställdes minskade arbetsinkomst för lönedelar mellan 5,5 inkomstbasbelopp upp till ett tak på 12 inkomstbasbelopp per år. (samma som KOM-KR)
- Den som har förbrukat sitt omställningsstudiestöd kan få studieersättning vid längre studier (SVLS). SVLS ska tillsammans med studiemedel upp till fribeloppsgränsen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin 1 och 2, därefter upp till 50 procent under termin 3 och 4. (samma nivåer och längd som förlängt studiestöd inom KOM-KR)
- Studiestöd för arbetslösa utan krav på att vara arbetssökande kvarstår i avtalet (sk KTR-studiestöd). Stödet kan betalas ut i upp till sex terminer om utbildningen stärker den enskildes ställning på arbetsmarknaden.
- Andra kostnader för studier som idag regleras i KTR:s policy förs in i avtalet och får en indexering. Kostnader för litteratur och kurskostnader kan utgå till ett värde av ett prisbasbelopp.
- Avgångsersättningen (AGE) som finns idag i omställningsavtalet finns kvar och förlängs till upp till 520 dagar. Den utbetalas även om den uppsagde startar näringsverksamhet.
- Avtalet innehåller även en kompletterande arbetslöshetsförsäkring för uppsagda i de fall en arbetstagarorganisation har ogiltigförklarat en uppsägning och företräder den uppsagde i en tvist om uppsägningens giltighet. Det är alltså samma villkor som i Trygghetsöverenskommelsen
Nyckelord
Kontakter
Patricia WidergrenOpinionsbildare
Tel:08-442 18 74Tel:070-680 43 64patricia.widergren@srat.seOm
SRAT är fackförbundet för akademiker i samhällsbärande professioner. Vi är en del av Saco och finns på hela arbetsmarknaden.
SRAT har 25 medlemsföreningar.
Följ SRAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SRAT
SRAT:s avtalskrav inom optikbranschen: ”Bättre arbetsmiljö och villkor för legitimerade optiker!”9.3.2023 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag lämnar fackförbundet SRAT och arbetsgivarparten Svensk Handel sina avtalskrav när det gäller optiker anställda i privat sektor. SRAT vill se ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent och flera förändringar för att höja statusen för legitimerade optiker.
SRAT:s avtalskrav inom spårtrafiken: ”Arbetsmiljön måste bli hållbar!”28.2.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag lämnar fackliga parter och arbetsgivarparten Almega Tågföretagen sina avtalskrav när det gäller tjänstemän inom spårtrafiken. Akademikerförbunden SRAT och Sveriges Ingenjörer vill se flera förändringar för en mer hållbar arbetsmiljö och ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent.
Fackförbundet SRAT:s kritik mot Arbetsmiljöverket: Försvaga inte skyddsombudens roll!17.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande
En fjärdedel av alla anställda har en orimlig arbetsbelastning, framförallt på grund av underbemanning. Endast en tredjedel har kunnat ta paus varje dag det senaste halvåret. Det visar en rapport som Saco-förbundet SRAT släpper idag. Fackförbundet menar nu att Arbetsmiljöverket måste lyssna på kritiken från fackföreningsrörelsen och backa från förslagen som riskerar att försvaga skyddsombudens roll på arbetsplatsen.
Över hälften av barnmorskorna funderar på att säga upp sig11.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla barnmorskor (54 procent) har funderat på att säga upp sig det senaste året. Orsaken är en tuff arbetsmiljö och att skiftarbete tär på hälsan. Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid - framförallt för att arbetsbelastningen är för tung. Det visar en rapport som Svenska Barnmorskeförbundet, en del av fackförbundet SRAT, släpper idag.
Oroande att optiker har svårt att hinna ta pauser15.11.2021 00:00:00 CET | Pressmeddelande
PRESSMEDDELANDE. Endast nio procent av de anställda i privata optikföretag har kunnat ta paus varje dag under sina arbetsdagar det senaste halvåret. Hela 14 procent mår dåligt på sin fritid för att de inte får tillräcklig återhämtning i arbetet – trots det betydligt lägre kundtrycket under pandemin. Det visar en rapport av fackförbundet SRAT om raster och pauser för anställda i optikbranschen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum