Svenska Curlingförbundet

B-VM Rullstolscurling: Sverige till final mot Kanada och därmed kvalificerade för A-VM i slutet av februari 2020

Dela

Det svenska laget med Viljo Petersson-Dahl, Mats-Ola Engborg, Ronny Persson, Kristina Ulander och Zandra Reppe kom Finland med en klar och tydlig målsättning att ta en topp-tre placering vid B-VM. Det är nu uppnått efter en 7-5 seger mot Slovenien i semifinalen.

Förbundskapten Peter Narup lyfter fram lagmoralen efter semifinalsegern

– Det här var en enormt härlig seger och belöning för de senaste årens förberedelser. Allt idogt snack om tålamod och jakten på den där vinnande känslan. Äntligen fick vi full utdelning och fick visa vilken grym curling vi kan spela, säger Peter Narup

Sverige tog sig vidare till slutspel efter ett gruppspel där det spelet inte stämde till hundra procent. Men sedan lossnade allt. Inför finalen i eftermiddag har det svenska laget fem raka segrar. 

– Det var riktigt kämpigt i början av turneringen. Vädret ute med spöregn gjorde isarna mycket knepiga och det var ganska slumpartat. Men när vädret slog om till kallt och snö vände allt för oss. Isarna blev genast mycket bättre och vi fick ut full potential i spelet. Bra isar gynnar bättre lag, det är en tydlig trend i slutet av VM:et, säger Peter.

Det var svenskt segerjubel efter semifinalen men samtidigit fokus på att snabbt ladda om inför finalen.

– Vi har lite revansch att utkräva mot Kanada efter förlusten i gruppspelet. Det blir en härlig final att spela när vi vet att platsen i A-VM redan är säkrad, säger assisterande förbundskapten Alison Kreviazuk. 

Finalen mot Kanada startar kl 13:00, svensk tid och kan följas live via streaming på YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCP_X5YNPSIhsSdcWt8cu36Q

Att Sverige är tillbaka i A-VM öppnar också möjligheter i jakten på en plats vid Paralympics 2022. Placering och kvalpoäng från A-VM 2020 och 2021 avgör vilka nio länder som tillsammans med värdnationen Kina utgör startfältet vid Paralympics 2022.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

Efterlängtad säsongspremiär för lag Edin i Schweiz28.8.2020 11:30:20 CESTPressmeddelande

Fjolårssäsongen fick ett abrupt slut pga Corona-pandemin med inställt VM och inställda tävlingar på den kanadensiska proffstouren. Och osäkerheten har varit stor inför upptakten av den här säsongen. Men för några veckor sedan kom beslutet att tävlingen Baden Masters i Schweiz kommer att spelas den här helgen och det är ett superladdat lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren) som förbereder sig för premiären.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum