Baka kanelbulle på Sveriges mest älskade kaka
Stockholm, 1 oktober: På söndag den 4:e oktober 1999 firades den allra första Kanelbullens dag på initiativ av Hembakningsrådet och nu 16 år senare är det en trevlig tradition som vi gärna vill uppmärksamma. I Sverige är Kanelbullen ett av våra mest älskade bakverk, i snitt äter vi ungefär 230 bullar per person och år. Ballerina Original är även det ett älskat bakverk, i Sverige säljs en rulle Ballerina Original var 3:e sekund. Varför inte kombinera dessa två favoriter till en ny – Ballerinabullen.
Vår bakningsintresserade medarbetare Maria Culha, som till vardags arbetar som redovisningsekonom här på Orkla Confectionery & Snacks, har skapat denna nya bulle som är en perfekt kombination av en klassisk bulle med Ballerinas goda nougatfyllning. Prova gärna att baka själv med Marias recept.
Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original
Topping
1 ägg
Ballerina-smul
Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Fler av Marias goda recept hittar du på hennes blogg: http://cakebymary.blogspot.se
Nyckelord
Kontakter
Stina PetriniKommunikationschef
Tel:010 1425575stina.petrini@orkla.seBilder
Länkar
Om
Följ Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Orkla satsar ännu mer på Maskrosbarn10.4.2019 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Orkla Confectionery & Snacks fördjupar nu samarbetet med barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Samarbetet innebär att företaget stöttar så att Maskrosbarn har förutsättningen att fortsätta med både sin viktiga stödverksamhet och sitt påverkansarbete. Fabriksbesök, aktiviteter på sociala medier och intern aktivering står på agendan.
Bok och kex för en inspirerande och god lässtart25.3.2019 11:55:54 CET | Pressmeddelande
Att ge alla barn en god lässtart är målet för boken ”Hur låter bokstaven?” och Brago Bokstavskex. Tillsammans gör de nu en satsning för att inspirera och visa på hur barns läsinlärning kan stimuleras på ett lekfullt sätt, ett sätt som dessutom har stöd i forskning. Hur det går till visar bokens författare senare i veckan på BARNmässan i Karlstad.
OLW utökar (tillfälligt) sitt veganska utbud15.3.2019 10:37:45 CET | Pressmeddelande
Baljväxter har blivit ett populärt komplement till de vanliga potatischipsen och både linschips och kikärtschips har det senaste året sett dagens ljus. Allt fler konsumenter väljer också att utesluta animaliska produkter ur sin kost. OLW lanserar nu en vegansk limited edition nyhet – Kikärtschips Fresh Salsa.
Årets goda sommarnyhet – favoritchipsen tillbaka på hyllorna!14.3.2019 09:11:00 CET | Pressmeddelande
Förra året lanserade OLW två sommarchipssmaker – Creamy Summer BBQ och Grilled Cheddar Chillies. Potatischipsen, som var en limited edition under sommaren, gjorde omedelbart succé. På konsumenternas begäran, och lagom till att längtan efter sommaren sätter in, gör chipsen nu äntligen en efterlängtad comeback i butik.
Goda och nyttiga snacks ”on the go” - Granola Bites18.2.2019 13:47:51 CET | Pressmeddelande
Hälften av alla måltider som äts idag är mellanmål och 9 av 10 snacksar flera gånger om dagen. Med tanke på hur ofta vi äter något mellan måltiderna är det viktigt för många att mellanmålet är nyttigt såväl som gott. Anyday lanserar två goda Granola Bites som är ugnsrostade, utan tillsatt socker och veganska.