Linköpings kommun

Barn- och ungdomsnämnden: Minskat matsvinn ger bättre skolmat

Dela

Det serveras mer ekologisk mat i Linköpings skolor och mat med onödiga tillsatser väljs bort. Dessutom pågår ett arbete för att minska matsvinn och negativ miljöpåverkan.

Sedan den 1 januari 2017 har kommunens matleverantör Leanlink Kost & Restaurang i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att öka mängden ekologisk mat i skolorna, minska användandet av tillsatser och att minska negativ miljöpåverkan. 2017 sattes också målet om att 30 procent av livsmedelskostnaden skulle gå till ekologisk mat.

– Det är viktigt att skolmaten håller en hög kvalitet och därför har vi drivit ett förändringsarbete som nu börjar ge resultat. Det är mycket glädjande att andelen ekologisk mat i skolorna nu uppgår till 32 procent, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ett medvetet arbete för minskad miljöpåverkan innebär att kommunen köper mer närproducerat, endast använder certifierad palmolja och varierar mer med vegetarisk mat. Dessutom installerar skolorna nedkylningsskåp och gör om matsedlar för att minska matsvinnet.

– Vi kan spara 8 miljoner kronor per år på att minska matsvinnet i skolorna. Det är medel som vi istället kan använda till att köpa in mer närproducerade och ekologiska råvaror till våra barn och ungdomar, säger Sharmineh Kakoulidis (MP), ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

Totalt köper Leanlink Kost & Restaurang in livsmedel för cirka 60 miljoner kronor per år till skolorna och serverar 24 000 skolmåltider per dag.

För mer information kontakta Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon: 0702-43 81 45 eller Sharmineh Kakoulidis (MP), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, telefon: 0733-57 18 78.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum