Barnhushållens inkomster minskar och fler lever med låg inkomststandard
Sett över en längre period har inkomsterna ökat i samtliga typer av hushåll. Utvecklingen har varit starkare bland hushåll med relativt höga inkomster medan framförallt ensamstående kvinnor med barn har haft en svagare utveckling. Skillnaderna i ekonomisk standard mellan olika grupper av barnfamiljer har därför ökat. En utveckling som nu bromsats in på grund av bland annat inflationen.
- Inkomsterna beräknas minska mindre bland de med låga inkomster, det kan till viss del förklaras av att hushåll med låga inkomster får en större del av sin inkomst från ersättningar som justeras upp med inflationen, till exempel studiemedel eller sjuk- och aktivitetsersättning, säger Anna Persson analytiker på Försäkringskassan.
Eftersom inkomsterna nu minskar mest bland hushåll med relativt höga inkomster blir hushållens ekonomiska villkor något mer lika varandra. Samtidigt beräknas andelen hushåll med låg inkomststandard öka, fler hushåll har alltså så låga inkomster att de skulle kunna vara berättigade till försörjningsstöd om de ansökte om det.
- Oavsett mått är den ekonomiska utsattheten störst bland ensamstående föräldrar, särskilt ensamstående mammor med flera barn och utrikesfödda föräldrar. Vi ser också att risken för ekonomisk utsatthet är betydligt större i hushåll där de vuxna inte förvärvsarbetar, vilket visar att föräldrars förankring på arbetsmarknaden är viktigt för att hushållet ska ha en trygg ekonomi, säger Anna Persson.
Den ekonomiska familjepolitiken bidrar till att stärka barnhushållens levnadsstandard, särskilt för hushåll med låga inkomster. Under 2022 beräknas i genomsnitt 8 procent av barnhushållens inkomster komma från den ekonomiska familjepolitiken. Motsvarande siffra för ensamstående föräldrar med flera barn är 17 procent.
En fortsatt hög inflation och lågkonjunktur under 2023 och framåt skulle innebära ett större behov av ersättningar från den ekonomiska familjepolitiken för att upprätthålla barnhushållens ekonomiska standard. Redan nu har den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget i någon mening bidragit till att familjepolitiken fått ett ökat fokus på ekonomisk utsatthet.
- Om familjepolitiken ska nå målet om att bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer i samma utsträckning som tidigare även i framtiden, kommer det förmodligen krävas fortsatta höjningar av ersättningsbeloppen i de behovsprövade och generella bidragen, säger Anna Persson.
Bakgrund
Försäkringskassan ska enligt regleringsbrevet för 2023 presentera och analysera utvecklingen av den familjepolitikens måluppfyllelse. Den här rapporten är den fjortonde i ordningen.
Bilder
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Lägesrapport psykisk ohälsa 2024: Rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar18.11.2024 07:29:39 CET | Pressmeddelande
Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny dyster toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpps idag.
Allt färre får bostadsbidrag i Norrbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Norrbottens län är motsvarande siffra 29,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Jämtland23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Jämtland är motsvarande siffra 25,2 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Västerbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Västerbottens län är motsvarande siffra 27,4 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Dalarna23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Dalarna är motsvarande siffra 24,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum