Bättre luftkvalitet med skärpt miljökontroll av bilen

I februari förra året fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna till skärpt miljökontroll vid besiktning av personbilar, lastbilar och A-traktorer. Fokus ska vara ställt på åtgärder som gör luftkvaliteten bättre.
Idag slutredovisar Transportstyrelsen uppdraget till regeringen.
Utmaningar inom området
Miljökontrollerna vid besiktning är idag i huvudsak anpassade efter äldre fordon med sämre miljöprestanda än nyare. Nya fordon med trasig eller manipulerad avgasrening kan därför vara svåra att identifiera med nuvarande metoder.
Vad gäller partikelutsläpp kommer idag den största delen av vägtrafikens partikelutsläpp från slitage av väg, däck och bromsar och inte från avgaser.
– Det är också svårt att verkligen bedöma miljöeffekter av besiktningens miljökontroll. Det finns till exempel stora kunskapsluckor om utsläpp från avgasrening som inte fungerar och hur de egentligen påverkas av miljökontroller, säger Kjell-Olof Matsson.
Skärpta miljökrav – att kika vidare på
För att få bättre luftkvalitet bör kraven i första hand inriktas på kväveoxid- och partikelutsläpp från nyare personbilar och lastbilar. Möjliga vägar framåt:
- Partikelantalsmätning av dieselbilar med partikelfilter. Kontrollmetoden är anpassad till moderna fordon och införs nu i några europeiska länder och skulle kunna användas vid svensk kontrollbesiktning.
- Riktad kontroll av avgasernas kväveoxidhalt.
- Kontrollmetoder och kriterier för att upptäcka manipulerad avgasreningsutrustning.
- Skärpta krav på felindikator för fler fordonsslag och kontroll av OBD-kod för kontroll av felindikatorlampa.
Samtliga punkter behöver vid en skärpning utredas vidare.
Begränsad kunskap om A-traktorers miljöpåverkan
Idag görs ingen miljökontroll vid kontrollbesiktning av A-traktorer. En förutsättning för att kunna göra det är att det ställs beskaffenhetskrav på att en A-traktor ska ha avgasreningsutrustning.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seKjell-Olof MatssonutredareTransportstyrelsen
Tel:010-495 33 74Kjell-Olof.Matsson@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Många taxiföretag följer gällande lagkrav – men behöver sänka farten7.6.2023 10:05:00 CEST | Pressmeddelande
Transportstyrelsens nya tillståndsmätning för taxi visar att i cirka 70 procent av kontrollerna framkommer inga brister: ”En utmaning är oftast inte fusk bland de som har tillstånd, utan konkurrens från svarttaxiverksamhet,” säger Mattias Andersson, utredare vid Transportstyrelsen.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt30.5.2023 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 skadades 3 334 personer och 4 personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, 4-hjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Fortsatt minskning av omkomna i fritidssjöfarten29.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet omkomna inom fritidssjöfarten fortsatte att minska under 2022. Sammanlagt 16 personer omkom eller saknas. Det är den näst lägsta siffran på 50 år.
Skärpta studentflaksregler från och med i år22.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vid årsskiftet förtydligades reglerna som gör det möjligt att genomföra flakåkning i samband med exempelvis studentfiranden. För att det ska vara tillåtet måste åkningen ske i direkt anslutning till själva arrangemanget.
Bättre koll på mätarställningen ska minska mätarfusket16.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 21 maj ska obligatorisk kontroll av mätarställningen ske för att se om mätarställningen är högre än vid föregående besiktning: "Uppgifterna kommer tydligt finnas med på besiktningsprotokollet så att det enkelt går att kontrollera att allt står rätt till," säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum