Beslut om nytt busslinjenät i Bålsta

Dela
Förslaget till nytt busslinjenät i Bålsta fastställdes av Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden den 27 mars. Linjenätet har tagits fram i samarbete mellan Region Uppsala och Håbo kommun, där boende och verksamma i området har haft möjlighet att framföra synpunkter på hur kollektivtrafiken i tätorten Bålsta bör utformas. Ett nytt busslinjenät planeras att införas successivt med början i december.
Kartan visar den nya linjesträckningen i Bålsta. Bild: Region Uppsala
Kartan visar den nya linjesträckningen i Bålsta. Bild: Region Uppsala

- Jag är glad över att vi tillsammans kunnat enas om ett förslag som gynnar både arbetsplats- och fritidsresor. Det nya linjenätet är en stor satsning och bygger för framtidens kollektiva resande.”, säger Cecilia Linder (M), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

Målsättningen med projektet har varit att Bålsta ska få ett modernt busslinjenät som är bättre och lättare att förstå sig på, och att fler ska välja att resa med buss i Bålsta. Bland annat får Logistikpark Bålsta - där det finns många arbetstillfällen - och Viby ängar kollektivtrafik.

- För att fånga upp behov och önskemål från boende och verksamma i Bålsta har vi genomfört medborgardialoger. Projektet har även analyserat vilka linjer som idag har flest resenärer. Utifrån det har vi tagit fram de nya linjesträckningarna, säger Stefan Adolfsson, chef för samhällsutveckling, Region Uppsala.

Bålsta station, där tågen stannar, blir ett kollektivtrafiknav som alla de fyra nya linjerna passerar.

-Det blir enkelt att byta mellan busslinjerna och till tåg, vilket kommer underlätta, inte minst för de som arbetspendlar till och från Bålsta, säger Stefan Adolfsson.

Det nya linjenätet är planerat att införas successivt med början i december 2023, och vara helt på plats under 2025. Innan linjenätet kan införas ska en överenskommelse tecknas med Håbo kommun om det gemensamma förberedelsearbetet.

Linjenätsförslaget innebär en ökad årlig kostnad för att köra busslinjenätet med cirka 5 miljoner kronor, från 11 miljoner till drygt 16 miljoner.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kartan visar den nya linjesträckningen i Bålsta. Bild: Region Uppsala
Kartan visar den nya linjesträckningen i Bålsta. Bild: Region Uppsala
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafik och samhälle
Trafik och samhälleUL har det övergripande ansvaret för kollektivtrafiken i Uppsala län. Det är förvaltningen Trafik och samhälle inom Region Uppsala som är regional kollektivtrafikmyndighet och som har ansvar för, upphandlar och utvecklar kollektivtrafiken i Uppsala län. Under varumärket UL utförs kollektivtrafiken.

Trafik och samhälle styrs av Trafik och samhällsutvecklingsnämnden.
Mer information om styrningen och uppdraget hittar du på Region Uppsalas sida under https://www.regionuppsala.se/sv/Kollektivtrafik1/

Följ Trafik och samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle

UL publicerar statistik för årets första månader24.5.2023 14:15:20 CEST | Pressmeddelande

UL har beslutat att publicera statistik för busstrafiken på webben varje tertial på. Statistiken omfattar både stads- region- och skolbusstrafik. Antalet resande mäts genom de sensorer som finns ombord på alla bussar och registrerar varje resenär. Övrig statistik hämtas från UL:s egen trafikrapport och från Kollektivtrafikbarometern där statistik för all kollektivtrafik i landet sammanställs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum