Stockholms stad

Biblioteken stängs tillfälligt för att minska smittspridningen av covid-19

Dela

Biblioteken i Stockholms stad stängs tillfälligt för att minska smittspridningen av covid-19. Stängningen omfattar stadens alla folkbibliotek. Dock undersöks förutsättningarna för biblioteken i Kista, Högdalen och Farsta att komplettera stadsdelarnas medborgarservice.

Bibliotek Foto: Yanan Li
Bibliotek Foto: Yanan Li

Beslutet att stänga biblioteken gäller från och med idag söndag (20/12) till och med den 24 januari 2021. Detta med anledning av ytterligare nationella restriktioner som presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten i fredags (18/12) för att hejda smittspridning.

 –Det är ett tråkigt men nödvändigt beslut. Regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydliga och vår hållning har hela tiden varit att följa deras rekommendationer. Vi kommer fortsätta att erbjuda medborgarna våra digitala bibliotekstjänster. Dessutom hoppas vi kunna tillhandahålla viss akut medborgarservice på tre bibliotek, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

–De tre öppna biblioteken planeras endast erbjuda tillgång till datorer, skrivare och scanner för att stötta och säkra medborgarservicen i staden. Ingen fysisk utlåning av böcker kommer att ske och inga läs- eller studieplatser är tillgängliga.

Medborgarna erbjuds fortsättningsvis digitala tjänster och hjälp med sitt biblioteksärende på distans. De digitala tjänsterna innefattar exempelvis e-böcker och barn- och ungdomslitteratur via Bibblix. Hjälp på distans via telefon och mejl håller öppet som vanligt. På www.biblioteket.stockholm.se finns all information.

Det kommer inte gå att låna och hämta ut reserverade böcker så länge biblioteket håller stängt. Inte heller att återlämna böcker.

–Behåll boken tills biblioteket öppnar igen. Ingen förseningsavgift kommer att utgå, lovar stadsbibliotekarien Daniel Forsman.

För att minska smittspridningen lämnade Folkhälsomyndigheten på fredagen besked om ytterligare nationella restriktioner, bland annat att “All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, bibliotek, museer och andra verksamheter”.

Presskontakt: Carolina Ekéus 076-123 18 80

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Bibliotek Foto: Yanan Li
Bibliotek Foto: Yanan Li
Ladda ned bild
Stadsbibliotekarie  Daniel Forsman
Stadsbibliotekarie Daniel Forsman
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm
Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum