Örnsköldsviks Kommun

Biblioteksbuss ska nå fler lässugna barn och äldre i Örnsköldsviks kommun

Dela

Örnsköldsviks kommun är omfattande till ytan och behovet är stort att nå ut med biblioteksservice i hela kommunen. Därför satsar kommunen nu på en biblioteksbuss som rullar ut på vägarna i slutet av sommaren.

Biblioteksbussen får en konstnärlig utsmyckning. Bilden återger inte det slutgiltiga verket.
Biblioteksbussen får en konstnärlig utsmyckning. Bilden återger inte det slutgiltiga verket.

Genom den statliga satsningen "Stärkta bibliotek" har Örnsköldsviks kommun beviljats 4,2 miljoner kronor till en biblioteksbuss. Genom satsningen stärker biblioteken servicen till alla kommuninvånare. Huvudmålgrupperna är de yngsta och de äldsta. För dessa grupper har närhet till bibliotek stor betydelse. Tidigare fanns fler än 20 folkbibliotek i kommunen, idag finns det sju. Tillskottet blir ett välkommet komplement till närbiblioteken runt om i kommunen på serviceorterna. Biblioteksbussen är en flexibel serviceenhet som ska locka till läsning, öka digital delaktighet och sprida glädje.  

 Bussen är ett bra sätt att nå ut med biblioteksservice i hela kommunen, men den öppnar också upp för nya samarbeten och användningsområden. Räkna med att se biblioteksbussen i många oväntade sammanhang, säger Katarina Larsson, bibliotekschef Örnsköldsviks kommun.

Konstnärerna Jenny Lundgren och Erika Kristofersson Bredberg har skapat ett rullande 
konstverk som täcker bussens hela exteriör. Interiörens färgsättning och materialval speglar naturen och landskapet. Biblioteksbussen erbjuder många smarta lösningar för att få in ett fullödigt och flexibelt bibliotek på en liten yta. Här ska både barn och vuxna kunna få sina biblioteksbehov tillgodosedda. Bussen fylls med litteratur för alla åldrar och är också utrustad med den senaste tekniken i syfte att visa hur digital teknik och digitala tjänster fungerar i vardagen. 

 Bussen levereras under våren och börjar köra enligt turlista i slutet av augusti.   

Nyckelord

Kontakter

Katarina Larsson, bibliotekschef, Örnsköldsviks kommun, 0660-880 33, 070-191 28 28

Bilder

Biblioteksbussen får en konstnärlig utsmyckning. Bilden återger inte det slutgiltiga verket.
Biblioteksbussen får en konstnärlig utsmyckning. Bilden återger inte det slutgiltiga verket.
Ladda ned bild
Biblioteksbussen ska erbjuda funktionell och trivsam design.
Biblioteksbussen ska erbjuda funktionell och trivsam design.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Digital omställning – coronadrabbade branscher i fokus för nytt projekt27.5.2021 09:52:40 CEST | Pressmeddelande

Örnsköldsviks kommun har beviljats 4,3 miljoner kronor i projektmedel från Europeiska regionala utvecklingsfonden i Mellersta Norrland för att stödja företagens digitala omställning och stärka stadens företags möjlighet till återhämtning efter pandemin. Hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag genom digital omställning är målet för det tvååriga projektet ”Digistad Örnsköldsvik”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum