Biskopshearing – nu tillgänglig på webben

Dela

Den 9 oktober hölls en offentlig hearing med Carin Åblad Lundström, Karin Sarja, Lars Åstrand, Sven Hillert och Karin Johannesson, de fem som kandiderar till att bli biskop i Uppsala stift. Hearingen finns nu tillgänglig på Internet.

Hearingen återfinns på www.svenskakyrkan.se/uppsalastift med en film på respektive kandidat och även en teckenspråkstolkad version på var och en. Hearingen leddes av Johanna Blomkvist och Dag Tuvelius.

Johanna Blomkvist, tidigare ordförande för Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift är projektledare för lägersamverkan vid Svenska kyrkan Uppsala stift.

Dag Tuvelius, journalist och präst i Svenska kyrkan. är verksam som specialist och utredare vid Svenska kyrkans nationella kansli.

Nästa steg är biskopsvalet som hålls den 16 oktober på tio olika platser i stiftet. Om någon då får mer än 50 procent av rösterna är hon eller han Uppsala stifts nya biskop, annars sker en andra valomgång den 6 november med de två som fått flest röster.

Biskopen i Uppsala stift är en av två biskopar i Uppsala stift där även ärkebiskop Antje Jackelén är verksam. Fram till 1990 var ärkebiskopen den enda biskopen i stiftet men då skedde den förändring som nu gör att Uppsala är ett stift med två biskopar.

All information om biskopsvalet i Uppsala stift återfinns på www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/biskopsval-2018

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum