Region Uppsala

Boende i Uppsala län erbjuds covid-19-test på Arlanda

Dela

Med start idag erbjuds boende i Uppsala län som återvänder efter en utlandsresa covid-19-testning redan på Arlanda. Testningen görs i samarbete med Region Stockholm.

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande

- Provtagning och smittspårning är central för att bekämpa covid-19 och det är viktigt att vi gör allt vi kan för att förhindra att nya varianter av viruset börjar spridas. Nu blir det enklare för invånarna att göra rätt och testa sig direkt vid ankomsten, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen i Region Uppsala.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har varit utomlands att testa sig för covid-19 så snart de kommit till Sverige och därefter en gång till fem dagar senare.

Fram till nu har man kunnat göra detta genom att boka tid vid någon av Region Uppsalas provtagningsstationer, men i fortsättningen kan alla som är folkbokförda i Uppsala län göra detta kostnadsfritt vid Region Stockholms provtagningsstation på Arlanda. Den som lämnar sitt mobilnummer vid provtagningen på Arlanda får provsvar via SMS. Man hittar också svaret i e-tjänsten på webbplatsen 1177.se. Alla som konstateras smittade blir också personligen kontaktade av Region Uppsalas smittspårningsverksamhet. Det uppföljande provet efter fem dagar bokas på någon av Region Uppsalas provtagningsstationer, via webbplatsen 1177.se.

Förutom att testa sig rekommenderas också alla som har varit utomlands att stanna hemma och undvika kontakter i minst 7 dagar.

Information till journalister:

Medier som önskar besöka provtagningen på Arlanda ombedes kontakta Samtrans presstjänst, tel 08- 522 500 45. Vid önskemål att se provtagningsstationen på Stockholm Arlanda Airport krävs även fototillstånd från Swedavia. Ansökan om fototillstånd

Nyckelord

Kontakter

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande, tel 076-785 41 72
Fredrik Settergren, verksamhetsområdesansvarig Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26

Bilder

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården4.1.2022 14:37:02 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Region Uppsala får bedriva nationell högspecialiserad vård vid svår gallgångssjukdom och skrumplever16.12.2021 11:06:03 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för gallgångssjukdomen PSC och endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever. Beslutet, som fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 15 december, innebär att vården koncentreras till fem respektive fyra sjukhus i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum