Region Uppsala

Boende i Uppsala län erbjuds covid-19-test på Arlanda

Dela
Med start idag erbjuds boende i Uppsala län som återvänder efter en utlandsresa covid-19-testning redan på Arlanda. Testningen görs i samarbete med Region Stockholm.
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande

- Provtagning och smittspårning är central för att bekämpa covid-19 och det är viktigt att vi gör allt vi kan för att förhindra att nya varianter av viruset börjar spridas. Nu blir det enklare för invånarna att göra rätt och testa sig direkt vid ankomsten, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen i Region Uppsala.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har varit utomlands att testa sig för covid-19 så snart de kommit till Sverige och därefter en gång till fem dagar senare.

Fram till nu har man kunnat göra detta genom att boka tid vid någon av Region Uppsalas provtagningsstationer, men i fortsättningen kan alla som är folkbokförda i Uppsala län göra detta kostnadsfritt vid Region Stockholms provtagningsstation på Arlanda. Den som lämnar sitt mobilnummer vid provtagningen på Arlanda får provsvar via SMS. Man hittar också svaret i e-tjänsten på webbplatsen 1177.se. Alla som konstateras smittade blir också personligen kontaktade av Region Uppsalas smittspårningsverksamhet. Det uppföljande provet efter fem dagar bokas på någon av Region Uppsalas provtagningsstationer, via webbplatsen 1177.se.

Förutom att testa sig rekommenderas också alla som har varit utomlands att stanna hemma och undvika kontakter i minst 7 dagar.

Information till journalister:

Medier som önskar besöka provtagningen på Arlanda ombedes kontakta Samtrans presstjänst, tel 08- 522 500 45. Vid önskemål att se provtagningsstationen på Stockholm Arlanda Airport krävs även fototillstånd från Swedavia. Ansökan om fototillstånd

Nyckelord

Kontakter

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande, tel 076-785 41 72
Fredrik Settergren, verksamhetsområdesansvarig Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26

Bilder

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 mars 202321.3.2023 11:46:39 CET | Pressmeddelande

Programarbete för en ny större vårdcentral i Stenhagen Stenhagens vårdcentral var fram till 2022 en filial till Flogsta vårdcentral, och har idag ett högt besökstryck sedan Flogsta vårdcentral år 2018 evakuerades på grund av problem med inomhusmiljön. Behovet av en större vårdcentral i Stenhagen förväntas dessutom växa ytterligare. Det är bakgrunden när fastighets- och servicenämnden nu går vidare med planer för en ny vårdcentral i Stenhagen (inom nuvarande lokaler finns det, enligt handlingarna, ingen möjlighet till en utökning). Vid sitt möte beslutade nämnden att förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att förvärva mark i Stenhagen och därefter antingen genomföra en hyresvärdsupphandling, eller bygga i egen regi om regionfullmäktige anslår pengar i regionplan och budget. Dessa pengar saknas idag. Om det blir alternativet hyresvärdsupphandling är planen att handla upp en leverantör som kan uppföra en vårdcentral som Region Uppsala därefter kan hyra under en län

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum