Fastighetsägarna

Branschbredd och kultur i stadskärnan drar folk och ökar omsättningen

Dela

Stadskärnor med stor branschbredd lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan kan vi nu påvisa en ökad besöksnivå på mellan 1-2 procent. Branschbredden är störst i storstäder och minst i småstäder. Handelsverksamheter har en mindre andel av den totala branschbredden i större städer än i mindre. Det visar rapporten Cityindex Insikt som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Rapporten visar även att genom att ge kulturen mer utrymme i stadskärnan ökar dess totala omsättningsutveckling. När en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig i en medelstor stad eller småstad så ökar omsättningen i genomsnitt med 4,3 procent. Det visar på mervärden av att släppa in kulturbranscherna i stadskärnan. Resultaten av analyserna visar att stadskärnans omsättning ökar ju större bredd av kulturbranscher som finns representerade.

När en ny typ av kontorsverksamhet etablerar sig i stadskärnan ökar omsättningen i genomsnitt med 3,5 procent, detta styrker vikten av en balanserad dagbefolkning, de som befinner sig i stadskärnan är viktig för omsättningen.

– Det här bekräftar att det behövs en bredd av verksamheter i stadskärnan, där kommersiella verksamheter stöttas av icke-kommersiella verksamheter. Tidigare har handeln varit den största dragaren men nu ser vi att besöksanledningarna är fler och mer varierande, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm.

I rapporten lyfts det fram exempel som visar på nya mönster och synergieffekter. Vikten av branschbredd, unikitet och att följa människan är central. I en framgångsrik stadskärna arbetar stadens aktörer tillsammans för att skapa plats för möten med ökad flexibilitet och att lyfta stadslivet med kultur.

– Cityindex Insikt visar att kultur inte bara ger staden karaktär och liv under fler av dygnets timmar utan också har konkreta effekter på försäljningen och besöksflödena i stadskärnan. Detta är en viktig insikt att ta med sig för fastighetsägare eftersom detta ett nytt kundsegment för många, säger Helena Olsson.

Om Cityindex Insikt
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor.

Cityindex Insikt är en fördjupande undersökning där vi tittar på hur sambanden mellan stadskärnans utbud och flöden och kommersiell omsättning faktiskt ser ut.
Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI.

Kontaktpersoner
Helena Olsson
Chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm
helena.olsson@fastighetsagarna.se
070-520 81 10


Miko Roth,
Kundansvarig HUI Research
miko.roth@hui.se
070-714 51 65

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Regeringsförslag om tvistlösning kommer ge effektivare hyresförhandlingar2.6.2022 15:38:13 CEST | Pressmeddelande

Regeringens lägger idag fram förslag om att införa en oberoende tvistlösning för de årliga hyresförhandlingarna. Tvistlösningen handlar om vad som händer när parterna inte kommer överens vid förhandlingsbordet. Dagens förslag gynnar både fastighetsägare och hyresgäster med en effektivare process för hyresförhandlingar, större förutsägbarhet och mindre risk för retroaktiva hyreshöjningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum