Norrköpings kommun

Bråvallagymnasiets svetsutbildning utnämnd till Sveriges bästa

Dela

Svetskommissionen har utsett Bråvallagymnasiets svetsutbildning till Sveriges bästa IW-utbildning (internationell svetsutbildning). Bråvallagymnasiet är sedan tidigare, som enda gymnasieskola i Norrköping, godkänd av Svetskommissionen att utbilda enligt IW:s utbildningsriktlinjer, vilket innebär att skolan följer kommissionens riktlinjer för internationell svetsutbildning.

– Vi är väldigt glada och stolta över utmärkelsen. Skolan har investerat i ny maskinpark och flyttat in i nya lokaler vilket underlättar och gör utbildningen mer värdefull för våra drivna elever, säger Kristian Weidenstrauch, kursansvarig.

Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri, och de jobbar med standardisering, forskning och utbildning. I deras motivering står bland annat;
Bråvallagymnasiet är en kreativ och modern skola utrustad med den senaste tekniken. Skolan deltar frekvent och framgångsrikt i yrkestävlingar, till exempel yrkes-SM. De arbetar effektivt med sina APL-samordnare för att samtliga elever ska få ett arbetsplatsförlagt lärande med hög kvalitet.

– En sådan här utmärkelse är ett bra kvitto på att den svetsutbildning Bråvallagymnasiet erbjuder innehåller de delar som behövs för att eleverna ska få en bred grund med goda förutsättningar till jobb direkt efter avslutad utbildning. Många svetsutbildningar kämpar idag med lågt söktryck, och det gör mig stolt att Bråvallagymnasiets svetsutbildning nu utmärker sig på nationellt plan, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Hösten 2020 reviderades Bråvallagymnasiets IW-certifiering och utbildningen blev då godkänd för ytterligare tre år. Efterfrågan på internationella svetsare är mycket stor i hela landet. Ett gott samarbete mellan Bråvallagymnasiet och näringslivet gör att skolans elever får spännande APL-platser (arbetslatsförlagt lärande). I många fall leder en lyckad APL till första jobbet. Av de tre senaste årskullarna som gått ut svetsprogrammet på Bråvallagymnasiet, så har cirka 90 procent gått ut i jobb inom yrket.

– Det betyder mycket att få en sådan här kvalitetssäkring på att det vi gör är bra. Framför allt inför starten av vår nya YH-utbildning, Rörtekniker med svetscertifikat, säger Åsa Stenmark, rektor Bråvallagymnasiet.

Kontakt:

Åsa Stenmark
Titel: rektor Bråvallagymnasiet
Telefon: 072-597 41 39 
E-post: asa.stenmark@norrkoping.se

Kristian Weidenstrauch
Titel: kursansvarig
Telefon: 072-539 01 00
E-post: kristian.weidenstrauch@norrkoping.se

Kikki Liljeblad (S)
Titel: ordförande i utbildningsnämnden
Telefon: 070-628 59 28
E-post: kikki.liljeblad@norrkoping.se

____________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 2311.6.2021 16:12:53 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 23. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum