SBAB Bank

Brett stigande bostadspriser för andra månaden i rad i Sverige

Dela
Bostadspriserna ökade med i genomsnitt 1,8 procent i Sverige i februari. Därmed har bostadspriserna stigit för andra månaden i rad. Priserna ökade på både hus och bostadsrätter i samtliga regioner, med undantag för hus i Mellersta Sverige där priserna föll tillbaka efter den stora uppgången i januari. Störst prisuppgång på lägenheter var det i Norra Sverige och på hus i Storstockholm. Den säsongsrensade trenden indikerar dock en fortsatt negativ prisutveckling med undantag för lägenheter i Storstockholm. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för februari.

Bostadspriserna fortsatte att öka i februari – dock ej mätt utifrån trenden
Priserna på bostäder ökade med i genomsnitt 1,8 procent i februari i Sverige. Den säsongsrensade trenden indikerar dock en fortsatt negativ prisutveckling (-0,6 procent).

- Bostadspriserna fortsatte att stiga på bred front i februari. Det är lite förvånande med tanke på den kraftiga ränteuppgången och Riksbankens avisering om att fler höjningar står för dörren. Gissningsvis sker dock många affärer just nu mellan personer som varit inne på bostadsmarknaden ett tag och som säljer och köper i samma marknad. Med en lägre belåning är de inte heller lika känsliga för stigande räntor som många nya yngre bostadsköpare, säger Robert Boije, Chefsekonom på SBAB.

- Tittar man på den underliggande trenden, då säsongseffekter och andra tillfälliga effekter rensats bort, ser bilden inte riktigt lika ljus ut. Mätt på detta sätt sjönk bostadspriserna med 0,6 procent i februari fördelat på stigande lägenhetspriser med 0,1 procent och fallande huspriser med 1,4 procent. Även om vi de senaste två månaderna sett en viss ljusning på särskilt lägenhetssidan, visar dessa siffror att det är för tidigt att blåsa faran över för fortsatta prisfall. Ännu har vi nog inte sett den fulla effekten på bostadspriserna av Riksbankens redan gjorda men även förväntade nya räntehöjningar, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna steg i februari med 2,1 procent i Sverige som helhet
Lägenhetspriserna steg i februari med 2,1 procent för Sverige som helhet. Mest steg priserna i Norra Sverige (6,2 procent), följt av Södra Sverige (2,7 procent) och Storstockholm (2,2 procent). Den säsongsrensade trenden på lägenheter blev under februari, efter flera månader med negativa tal, positiv. Det beror i huvudsak på prisuppgången i Storstockholm som har en mycket stor vikt i det sammanvägda indexet för Sverige som helhet. I samtliga regioner utom Storstockholm ligger trendvärdena kvar på negativa tal.

Huspriserna steg i februari med 1,7 procent i Sverige som helhet
Huspriserna steg i februari med 1,7 procent för Sverige som helhet. Mest steg priserna i Storstockholm (3,6 procent), följt av Storgöteborg (3,3 procent). I en region, Mellersta Sverige, föll huspriserna (-2,3 procent). Den säsongsrensade trenden för Sverige som helhet låg kvar på negativa tal (-1,4 procent).

- Den ljusning vi såg på lägenhetssidan i Storstockholm och Storgöteborg i januari ser i februari ut att ha smittat av sig även på hussidan. Mätt utifrån den underliggande trenden så ser det dock fortfarande mörkare ut på hus- än på lägenhetssidan, säger Robert Boije.


För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabell 1–3 och diagram 1 i bifogad PDF samt Excel-fil.

Kontakter

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli, mäklarguiden Hittamäklare och boendeappen Boappa är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 485 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 december 2022). Antal medarbetare (FTE) är 863. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Sänkta räntor – men måttlig prisuppgång på bostäder26.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2024 växer svensk ekonomi åter igen men arbetslösheten ökar till 8,4 procent. Inflationsmålet är i hamn och styrräntan sänks med 1,25 procentenheter, även om den exakta tajmingen för sänkningarna under året är osäker. Stigande realinkomster bidrar till att hushållens konsumtion ökar med 1,5 procent. Antalet påbörjade nya bostäder faller till låga 20 000. Trots sänkta bolåneräntor stiger bostadspriserna med måttliga 4 procent. Detta är några av slutsatserna i prognosen för 2024 i årets andra nummer av Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

3-månaders listräntan är nu under 5%24.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB sänker listräntorna för bolån med bindningstider på 3 månader och 1 år med 0,10 procentenheter respektive 0,05 procentenheter. Det ger en listränta på 4,92 procent för lån med 3-månaders bindningstid (rörliga bolån). Samtidigt höjs räntorna för lån med bindningstider på 2 år och längre. Räntejusteringarna är framför allt en anpassning till marknadsräntornas rörelser, vilka påverkar bankens upplåningskostnader. Förändringarna träder i kraft idag onsdag den 24 april.

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med att Riksbanken sänker styrräntan18.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta i mars. Endast 3 procent valde att binda sina lån och resterande del valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta. Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga. Det tyder på att man förväntar sig att den rörliga räntan kommer att sjunka påtagligt men det kan också finnas psykologiska skäl. De som inte band räntan före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris och vill kanske inte därtill missa en potentiell nedgång. En känsla som stundom kan ha trumfat att det egentligen vore ekonomiskt rationellt att binda räntan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye