Tullverket

Brexit är nära – hög tid att agera nu

Dela

Från årsskiftet införs tullhantering för handel med Storbritannien oavsett om EU och Storbritannien sluter ett handelsavtal eller inte. Det blir en stor omställning för alla de företag som ska handla med Storbritannien, speciellt för företag som inte har tidigare erfarenhet av handel med länder utanför EU. För de företag som ännu inte börjat förbereda sig är det nu hög tid att sätta igång.

- Vi känner oss trygga med våra förberedelser. Vi tar höjd för att det blir mer tullhantering, bland annat stärker vi upp med mer personal. Om företagen också förbereder sig så bedömer vi att övergången vid årsskiftet kommer att gå bra, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Börja förbereda nu

Det har gått mer än fyra år sedan britterna folkomröstade om att lämna EU. När Storbritannien formellt lämnade EU 31 januari i år inleddes en övergångsperiod då handeln kunnat fortsätta som tidigare utan tullhantering. 31 december går övergångsperioden ut.

- Nu är det skarpt läge och det finns ingen anledning att vänta en dag till med att sätta igång förberedelserna. Om de berörda företagen hade börjat förbereda sig så borde fler ha skaffat det så kallade Eori-numret som är ett grundläggande krav för att få handla med länder utanför EU. Dessvärre ser vi snarare en minskning av antalet ansökningar, säger Åsa Wilcox, chef för effektiv handel på Tullverket.

Färre ansöker om Eori-nummer

För att ett företag ska få handla med länder utanför EU måste de ha ett så kallat Eori-nummer som de ansöker om hos Tullverket kostnadsfritt. Utan Eori-nummer går det inte att exportera eller importera varor från ett land utanför EU. Statistiken visar att antalet ansökningar om Eori-nummer har minskat. Januari till september i år kom det in drygt 10 000 ansökningar, jämfört med nästan 12 000 ansökningar under samma period förra året.

- Det är förvånande att inte fler företag ansöker om Eori-nummer nu med bara ett par månader kvar till årsskiftet. Att skaffa ett Eori-nummer är den enkla biten. Företag kan också behöva en rad andra tillstånd för att bedriva handel med Storbritannien och det kan ta betydligt längre tid. Företag behöver ha rutiner och känna till reglerna för de varor som man importerar eller exporterar, säger Åsa Wilcox.

Mer information om tull och brexit

Tullverket har samlat information om vad brexit innebär för företag och privatpersoner på Tullverket.se.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Generaltulldirektör Charlotte Svensson
Generaltulldirektör Charlotte Svensson
Ladda ned bild
Åsa Wilcox, avdelningschef effektiv handel, Tullverket
Åsa Wilcox, avdelningschef effektiv handel, Tullverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum