Region Uppsala

Brist på vaccin mot säsongsinfluensa – riskgrupper prioriteras

Dela

Det är brist på vaccin mot säsongsinfluensa i hela landet, även i Region Uppsala. Inför årets säsong hade Region Uppsala ökat beställningen, men på grund av pandemin har efterfrågan ökat kraftigt. Nu är vaccinet på väg att ta slut på flera vårdcentraler.

- Nu behöver alla vaccinatörer prioritera rätt, så att de som är allra mest behövande får vaccin, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Den 3 november inleddes årets vaccination mot säsongsinfluensa. På grund av pandemin skulle personer i riskgrupp, bland annat de med kronisk sjukdom, nedsatt immunförsvar och äldre, samt vård- och omsorgspersonal vaccineras först. Övriga skulle kunna vaccineras från december. Nu står det klart att det är svårt att få vaccinet att räcka till.

- Många har förstått hur allvarliga luftvägsinfektioner kan bli och att det är viktigt att skydda sig när det finns ett vaccin. I grunden är det bra. Men vi beklagar att det kan finnas de som skulle vilja ta vaccinet som riskerar att bli utan, säger Johan Nöjd.

I Uppsala län erbjuds vaccination mot säsongsinfluensa hos vårdcentraler och vaccinationsbyråer. Det finns fortfarande relativt gott om vaccin hos några av vaccinationsbyråerna, men på vårdcentraler som har beställt mindre mängder är det på väg att ta slut. Region Uppsala har ett litet reservlager som vårdcentraler kommer att kunna ta del av, men det kommer inte att täcka efterfrågan.

- Som det ser ut nu är det bara är personer i medicinsk riskgrupp och vård- och omsorgspersonal som har nära kontakt med personer i medicinsk riskgrupp som kan vaccineras. Övriga måste stå tillbaka tills vidare. Vård- och omsorgspersonal som inte har nära kontakt med riskgrupper kommer inte heller att kunna få influensavaccin i nuläget, säger Johan Nöjd och påpekar:

- Även om det är önskvärt att personer i riskgrupper vaccinerar sig, så ser vi för närvarande ingen spridning av säsongsinfluensa, varken i Sverige eller i resten av världen.

Nyckelord

Kontakter

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala, tel 076-721 65 88

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Region Uppsala direktupphandlar operationer för att kapa köer12.1.2021 12:23:01 CETPressmeddelande

Nu får sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset i uppdrag att direktupphandla operationer inom öron-näsa-hals, barnkirurgi, överviktsbehandling, kolorektal-operationer samt plastikkirurgi (bland annat bröstreduktion). Detta till ett värde av som mest 2,2 miljoner kronor per område (totalt maximalt 11 miljoner kronor). Detta beslutade en extrainkallad sjukhusstyrelse vid sitt möte på tisdagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum