Djurens Rätt

Brister på nästan alla kontrollerade minkfarmer

Dela

Djurens Rätt kartlägger årligen antalet djurskyddsinspektioner på Sveriges minkfarmer. År efter år framkommer ett stort antal brister. 2019 är inget undantag, utan snarare ett extremår.

Foto:  Länsstyrelsen Skåne
Foto: Länsstyrelsen Skåne

År 2019 genomförde länsstyrelserna 14 inspektioner på 12 svenska minkfarmer. Trots att samtliga av dessa kontroller var föranmälda hittades brister på 11 av 12 farmer. Djurens Rätt har även frågat om hur många farmer som finns kvar i de olika länen och svaren tyder på att flera farmer lagt ned de senaste åren. Det verkar inte finnas fler än 54 minkfarmer kvar i landet. Det innebär att 22 procent av farmerna inspekterades under förra året.

Bristerna som upptäckts av länsstyrelserna var av olika allvarhetsgrad. Allt ifrån minkar med kraftiga sårskador som inte tagits om hand till bristande skötsel av vattentillgång. Beklämmande nog var en av de farmer som var på väg att certifieras för WelFur, pälsnäringens djuromsorgsmärkning, också en av de farmer med flest brister. 

– Det har tidigare varit svårt att få ut kontrollrapporter utan censurering av bristerna, men i år har länsstyrelserna varit mycket samarbetsvilliga vilket vi är tacksamma för. Allmänheten behöver få veta hur det ser ut på farmerna. Antalet brister under 2019 visar tydligt att det finns systematiska fel i pälsdjursuppfödning som leder till en ökad risk för dålig djurhållning, djuromsorgsprogram eller ej. Det här är inte något som bara sker på enskilda gårdar, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

I kontrollrapporterna finns det även information om sådant som farmerna gör helt inom lagens ramar. Såsom att enbart ge minkarna tillgång till kedjor eller plaströr som berikning och att hålla dem i gallerburar. Vissa farmer hade även så många som 21 500 platser för minkar vilket visar på storskaligheten i produktionen och den eventuella svårigheten att se till varje individs bästa.

– De här bristerna får en att undra hur det ser ut på de farmer som inte fått kontroller på flera år. Minkarna behöver politiker som bryr sig om dem. Vi behöver se till att de här 54 farmerna blir de sista, säger Anna Harenius.

Här gjordes inspektionerna 

Länets totala antal farmer inom parentes

  • Blekinge: 9 (ca. 30)
  • Skåne: 2 (4)
  • Västra Götaland: 2 (max. 12)
  • Halland: 1 (1)
  • Jönköping: 0 (max. 4)
  • Östergötland: 0 (1)
  • Kalmar: 0 (1)
  • Kronoberg: 0 (1)

För att ta del av rapporterna, kontakta anna.harenius@djurensratt.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto:  Länsstyrelsen Skåne
Foto: Länsstyrelsen Skåne
Ladda ned bild
Foto: Länsstyrelsen Skåne
Foto: Länsstyrelsen Skåne
Ladda ned bild
Foto: Länsstyrelsen Blekinge
Foto: Länsstyrelsen Blekinge
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt polisanmäler äggproducent i Grums för brott mot djurskyddslagen1.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt har lämnat in en polisanmälan mot en näringsidkare i Värmland. Anmälan omfattar bristande djurhållning för omkring 3 000 hönor samt 16 nötdjur. En genomgång av myndigheternas kontroller av anläggningarna visar ett stort antal brister, bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte fått nödvändig vård, döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder, samt att nötkreatur hölls i strid med ett tidigare meddelat djurförbud.

Fur Free Europe – nu inleds ett unikt europeiskt medborgarinitiativ för ett pälsfritt Europa18.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag, den 18 maj, lanseras det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, vars syfte är att EU ska införa ett förbud mot pälsdjursfarmning och försäljning av pälsprodukter i hela Europa. Målsättningen är att samla in en miljon namnunderskrifter i EU och bakom initiativet står Djurens Rätt tillsammans med ett 60-tal andra organisationer i Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum