Byggföretagen

Byggföretagen om ökade byggkostnader

Dela
Byggkostnaderna fortsätter att öka. Enligt SCB:s Byggkostnadsindex steg kostnaderna i oktober 2022 med 15,3 procent jämfört med samma månad föregående år. – Det är den största förändringen i årstakt sedan mitten av 1970-talet. Byggföretagen räknar med ett bistert 2023, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Störst ökning bland entreprenörernas kostnader står gruppen transporter, drivmedel och elkraft för: 36,7 procent det senaste året. Kostnaderna för enbart elkraft har ökat med 99,4 procent.

- Kostnadsökningar, stigande räntor och en ännu inte löst cementkris fortsätter att skapa en perfekt storm för hela bygg- och anläggningsbranschen, säger Johan Deremar.  

Den sammanlagda prisökningen för byggmaterial ligger på 16,6 procent i oktober 2022 - jämfört med samma månad föregående år. 

- Det är viktigt att enskilda medlemsföretag tar höjd för kostnadsökningarna inför anbudsgivning. Därför är det en god idé att föreslå indexreglerande kontrakt för att kunna hantera riskfördelningen på ett korrekt sätt. Återhållsamma lönekrav i den kommande avtalsrörelsen är också en förutsättning för att trygga sysselsättningen inom bygg- och anläggning, säger Johan Deremar.

SCB:s byggkostnadsindex mäter kostnadsförändringar för produktionsfaktorer i bostadsbyggande.Inräknat är material av olika slag, utrustning, löner, transporter med mera.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Räntehöjningar driver på rekordhöga byggkostnader15.3.2023 09:40:04 CET | Pressmeddelande

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. - Tidigare var det byggmaterialen som var den stora kostnadspådrivaren. Nu har detta växlat över till byggherrekostnaderna – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum