Byggföretagen

Byggkonjunkturen: 20 000 färre bostäder än behovet

Dela

Det går fortsatt trögt för bostadsbyggandet. Enligt Sveriges Byggindustriers nya konjunkturprognos påbörjas 41 000 bostäder under 2020. – Det skiljer mer än 20 000 bostäder per år mellan vad som byggs och vad Boverket menar behöver byggas, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

Störst tapp i bostadsbyggandet sker i Stockholm där investeringarna i bostäder sjunker med 27 procent under perioden 2018-2020.

- Nu behövs smörjmedel från politiken för att hålla i gång Stockholm som tillväxtmotor. Bostadskrisen i Stockholm är allvarlig för hela Sveriges tillväxt. Tre av fyra nya bostäder behöver tillkomma i storstadsregionerna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det minskade bostadsbyggandet gör att antalet sysselsatta i bygg- och anläggningsbranschen blir 7 000 färre 2020 jämfört med 2019. Samtidigt är behovet av specialistyrken som till exempel järnvägstekniker fortsatt stort.

- Bristen på rätt utbildad arbetskraft skapar matchningsproblem när bostadsbyggandet viker. Därför behöver arbetsmarknadens parter bedriva en ansvarsfull avtalsrörelse under 2020 för att säkra jobben, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

De offentliga anläggningsinvesteringarna ökar med tre procent 2019 och sex procent 2020. Däremot slutar det offentliga lokalbyggandet att växa under nästa år till följd av kommunernas mer ansträngda ekonomi.

- Starka anläggningsinvesteringar lyckas inte fullt ut kompensera fallet i bostadsbyggandet. De totala bygginvesteringarna minskar både 2019 och 2020 – senast en tvåårig nedgång inträffade var 2008 och 2009 i samband med finanskrisen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Samförståndsanda kan trygga svensk infrastruktur17.2.2020 13:14:37 CETPressmeddelande

Idag växlar Byggföretagen och Seko avtalsyrkanden. Yrkandena berör det sista avtalsområdet av tre på vilka Byggföretagen är avtalspart. Byggföretagens målsättning för alla de tre avtalsområdena i byggbranschen är att utveckla kollektivavtalen i samförståndsanda så att jobben tryggas så att fler väljer att arbeta i byggbranschen, än mer ordning och reda skapas samt att vi kan fortsätta det konstruktiva partsgemensamma arbetet för att gemensamt komma fram till långsiktiga konstruktiva lösningar.

Konstruktiva avtalsförhandlingar tryggar byggjobben och skapar sund konkurrens13.2.2020 14:05:39 CETPressmeddelande

Idag växlar Byggföretagen och Byggnads avtalsyrkanden. Byggföretagens målsättning för alla de tre avtalsområdena i byggbranschen är att utveckla kollektivavtalen i samförståndsanda så att jobben tryggas, fler väljer att arbeta i byggbranschen, än mer ordning och reda skapas samt att vi kan fortsätta det konstruktiva partsgemensamma arbetet för att gemensamt komma fram till långsiktiga konstruktiva lösningar.

Verksamhetsanpassat Tjänstemannaavtal inom byggsektorn tryggar byggjobben6.2.2020 16:30:34 CETPressmeddelande

Idag växlar Byggföretagen yrkanden med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Yrkandena berör tjänstemannaområdet inom vilket Byggföretagen är avtalspart. Byggföretagens målsättning för alla de tre avtalsområdena i byggbranschen är att utveckla kollektivavtalen i samförståndsanda så att jobben tryggas så att fler väljer att arbeta i byggbranschen, än mer ordning och reda skapas samt att vi kan fortsätta det konstruktiva partsgemensamma arbetet för att gemensamt komma fram till långsiktiga konstruktiva lösningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum