Byggnads

Byggnads kommenterar LAS-frågan med anledning överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal

Dela

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm kommenterar LAS-frågan.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Ledningarna för IF Metall och Kommunal får svara inför sina medlemmar om det vägval de gjort i LAS-frågan. Byggnads håller fast vid den överenskommelse som finns inom LO och vi är av uppfattningen att den överenskommelse som nu finns om LAS inte kan ligga till grund för lagstiftning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.


– Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.


– Svenska modellen innebär att fackförbund träffar överenskommelser med sin motpart. Men att politikerna vill trä den överenskommelsen som en tvångströja över samtliga branscher är helt galet och vittnar om brist på förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar. Vi måste komma ihåg att det är där grundfelet ligger, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Vad betyder det här för samarbetet inom LO framöver?

– Det är för tidigt att säga. Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre. Nu måste vi analysera den här nya överenskommelsen och vilka effekter den skulle kunna få för övriga på arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Byggnads stämmer byggbolag på 150 000 – Inhyrd personal lastade kök tre våningar upp utan skyddsräcke eller säkerhetssele.3.2.2021 06:00:00 CETPressmeddelande

– Till att börja med är det en fråga om utstuderad lönedumpning att utan förhandling ta in inhyrd personal för arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av de anställda. Att de dessutom får utföra arbetsuppgifterna under livsfarliga omständigheter gör knappast saken bättre, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum