C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen

Dela

Ericsson Globe, eller Globen som den heter till vardags, ska utvecklas till en modern multiarena och C.F. Møller Architects har fått förtroendet att utveckla en av Stockholms mest kända byggnader.

Nästa år fyller Globen 30 år och enligt Stockholms stad och Stockholm Globe Arena Fastigheter AB är den ikoniska byggnaden i behov av både renovering och modernisering för att kunna uppfylla dagens och morgondagens behov. Renoveringarna innefattar bland annat byte av utslitna tekniska installationer, ytskikt, allmänbelysning, teleskopläktare och läktarstolar.

”Vi är otroligt stolta över att få vara med och utveckla ett av Stockholms främsta landmärke till en modern multiarena.  Globen är en arkitektonisk milstolpe i svensk arkitekturhistoria som kräver stor hänsyn och respekt för dess kulturhistoriska värden”, säger Mårten Leringe, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

Så moderniseras arenan

Arenan rymmer idag ca 16 000 åskådare vid konserter. Med hjälp av ny teknik och förbättrade förutsättningar vill man skapa möjligheten att anpassa arenakapaciteten efter behov. Planen är att förse Globen med ett höj- och sänkbart tak som med hjälp av förbättrad akustik ska passa såväl konserter som ishockeymatcher.

Förutom arbetet med arenan kommer C.F. Møller Architects att arbeta med utvecklingen av SGA Fastigheters övriga mark och fastigheter i området. I samband med moderniseringen av Globen planeras även rivning av Hovet och två nya underjordiska uppvärmnings- och träningsrinkar.

Renoveringen av Globen beräknas pågå i upp till tre år, däremot ska det under genomförandet kunna pågå verksamhet i arenorna cirka nio månader om året.

Om Globen

Globen är världens största sfäriska byggnad med en diameter på 110 meter och 85 meter i takhöjd. Arenan invigdes 1989 och är ritat av Berg Arkitektkontor (sedan 2007 en del av C.F. Møller Architects). Arkitektarbetet innefattade idékoncept, initiering av tävlingsgrupp, tävlingsförslag, stadsplan, bygg-, inrednings- och skyltprojektering.

C.F. Møller har 2009 ritat en ny attraktion på Ericsson Globe: två glasgondoler som tar upp besökare till toppen av byggnaden som erbjuder 360 graders utsikt över Stockholm med omnejd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum