C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vinner: Klimatskydd i Aalborg Vestby

Dela

Projektet Båtparken skyddar Aalborg Vestby från översvämningar och skapar ett attraktivt fjord- och parkliv som förbinder Aalborg Vestby med vattnet.

Båtparken, C.F. Møller Architects
Båtparken, C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vinner arkitekttävlingen med sitt förslag till Båtparken, som ska klimatskydda och utveckla området som sträcker sig från den nedlagda spritfabriken till Vestre Fjordpark i Aalborg.

"C.F. Møller Architects har vunnit på grund av sin innovativa och spännande lösning på klimatanpassningsutmaningen och för att de har lyckats särskilt väl med att uppfylla de önskemål som kommunen, invånarna och användarna av området har uttryckt. Dessutom är förslaget starkt inriktat på att bevara Westbyens särskilda kvaliteter, inklusive dess mångfald och närhet till både fjorden och staden – ett fokus som vi har värderat mycket högt", säger Jan Nymark Thaysen från staden och länet i Aalborg.

Kust- och hamnområdena i Aalborg Vestby vid Limfjorden är drabbade av översvämningar på grund av stigande vattennivåer och frekventa stormar, vilket är en utmaning för hamnens konstruktion och för affärs- och bostadsområdet i Aalborg Vestby.

"Med båtparken lyckas vi också ge klimatskyddet ett socialt syfte. Klimatskydd i form av översvämningsskydd ses ofta som en barriär mellan staden och vattnet. Men på sträckan från spritfabriken till Fjordparken skapar vi stads- och landskapsrum, både stora och små - för stora och små - som skyddar Aalborgs förhållande till fjorden, som är en del av stadens DNA", säger Jens Rex, Head of Landscape & Urbanism på C.F. Møller Architects.

I dialog med medborgarna

Målet med Båtparken är att bevara och stödja de befintliga funktionerna och aktörerna i området, inklusive roddklubbarna:

"Vi anser att projektet Båtparken måste utvecklas med en hög grad av öppenhet och dialog för att bli framgångsrikt. Vi är medvetna om att vi utvecklar ett område som redan fungerar bra och har goda kvaliteter som bör bevaras. Roddklubbarna och deras medlemmar är några av de viktigaste aktörerna i området. Vi har redan haft en dialog med några av dem om det slutliga förslaget till Båtparken och kommer att fortsätta att ha det under hela projektfasen", säger Søren Tortzen, arkitekt och avdelningschef på C.F. Møller Architects kontor i Aalborg.

Om Båtparken

Området sträcker sig från den nedlagda spritfabriken till Vestre Fjordpark och är den sista delen av området längs fjorden som hotas av översvämningar och som verkar vara avskild från Aalborgs stad. I området finns två båthamnar, en matmarknad och en bro över fjorden. Båtparken kommer att klimatsäkra både hamnarna och Aalborg Vestby. Samtidigt skapas en ny rekreativ länk mellan vattnet och staden utan att förlora den unika karaktär som uppstått genom kontrasten mellan de välorganiserade och täta kvarteren i Vestbyen och den mångsidiga hamnmiljön.

Den övergripande klimatsäkringen av Vestbyen etableras med ett dike i den gröna parken mellan hamnen och staden, som ett slingrande landskapselement med naturligt formade, kontinuerliga kullar som rör sig genom parken och skapar rum och sittplatser, avskärmade från den trafikerade vägen från centrum till Vestbyen. För att skapa en länk mellan hamnen och staden bryts vallen av portaler mellan staden och hamnen, som bjuder in områdets användare att stanna till vid vattnet.

Stadsrum som för närvarande är åtskilda kommer att kopplas samman i en ny bana med kullerstenar från hamnkanten, som kommer att ha en strandpromenad i trä med sittplatser på olika nivåer. Kajkanten kommer att höjas upp, vilket skyddar Skudehaven men ger tillgång till fjorden och hamnbassängen, som inbjuder till aktivitet vid och i vattnet.

Med en framtid som präglas av stormar och översvämningar visar Båtparken hur kustnära stadsmiljöer kan anpassas och existera i enlighet med klimatförändringarna.

Länkar till tidigare projekt av C.F. Møller Architects

Båtparken är kopplad till Aalborg Havnefront, som C.F. Møller Architects också ritat. Aalborgs hamnområde har genomgått en omfattande omvandling där stadsområden och byggnader har höjts för att skydda mot stigande vattennivåer och där tillfartsvägar till fjorden har kopplats samman med staden.

Båtparken utvecklas i tre etapper. Den första etappen planeras starta i slutet av 2024. Hela projektet förväntas vara klart i slutet av 2027.

C.F. Møller Architects leder projektet i samarbete med Deltares, RAW Mobility, Arki-Lab och EKJ.

Tävlingen stöds av Realdania och miljöministeriets partnerskap "Städer och stigande havsvatten".

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Båtparken, C.F. Møller Architects
Båtparken, C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Båtparken, C.F. Møller Architects
Båtparken, C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Båtparken, C.F. Møller Architects
Båtparken, C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Båtparken, C.F. Møller Architects
Båtparken, C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Aalborg Havnefront, C.F. Møller Architects. Foto: Per Olav Hagen.
Aalborg Havnefront, C.F. Møller Architects. Foto: Per Olav Hagen.
Ladda ned bild
Avdelningschef Aalborg C.F. Møller Architects, Søren Tortzen. Foto: Mew
Avdelningschef Aalborg C.F. Møller Architects, Søren Tortzen. Foto: Mew
Ladda ned bild
Head of Landscape C.F. Møller Architects, Jens Rex. Foto: Silas Andersen
Head of Landscape C.F. Møller Architects, Jens Rex. Foto: Silas Andersen
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum