C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects/Elding Oscarson vinner uppdraget om Lunds nya centralstation

Dela

Elding Oscarson + C.F. Møller har gemensamt arbetat fram det vinnande förslaget i Jernhusens parallelluppdrag för Lunds nya centralstation.

“Vi har haft ett mycket givande samarbete med Elding Oscarson och ser fram emot att tillsammans med Jernhusen, Trafikverket och Lunds kommun gemensamt arbeta vidare för att stationen ska vara på plats så snart det går”, säger Danyal Taylan, ansvarig arkitekt på C.F. Møller Architects.

Nya stationsbyggnaden

Den nya centralstationen spänner över järnvägsspåren och tillför en ny värdefull koppling till staden. Med det bågformade taket konstruerat i trä binds öster och väster ihop med ett nytt interiört torg över spårområdet.

Med två nya entréer på båda sidorna av spårområdet omdefinieras stadsrummet. Clemenstorget ramas in och här integreras Tullkammaren med stationshallen. I väster skapas en ny mötesplats där stationen kragar ut i parkmiljön med ett rum för allmänheten.

“Både Jernhusen, Lunds kommun och Trafikverket har varit väldigt engagerade i processen för att få fram ett riktigt bra förslag för Lund och regionen”, säger Johan Oscarson, ansvarig arkitekt på Elding Oscarson Arkitekter.

Lunds Centralstation är en av Sveriges mest trafikerade järnvägsstationer och nya centralstationen blir en nod med handel, service och kontor. En ny mötesplats i Lund som tillför en karaktärsfull siluett, synlig från flera olika håll i staden.

“Förslaget ger i ett konsekvent grepp en mycket tydlig stationsbyggnad, som verkligen binder ihop öster och väster med ett nytt inomhustorg”, säger Jonas Elding, ansvarig arkitekt på Elding Oscarson Arkitekter.


Det vinnande förslaget

Under 2017 genomfördes ett parallellt skissuppdrag där 21 arkitektkontor var inbjudna, av dessa valdes fyra konstellationer ut till skissarbetet innan Elding Oscarson/C.F. Møller Architects förslag valdes som vinnare.

De fyra konstelationerna:

 • Elding Oscarson/C.F.Møller Architects
 • 3XN
 • Henning Larsen Architects
 • Belatchew Arkitekter

Bedömningsgrupp:

 • Andreas Meyer / Affärsutvecklare, Jernhusen
 • Cecilia Pettersson /Affärsområdeschef, Jernhusen
 • Marcus Horning / Stadsbyggnadsdirektör, Lunds Kommun
 • Ole Kasimir / Planchef, Lunds Kommun
 • Karolina Keyzer / Extern ledamot

Rådgivare till bedömningsgrupp:

 • Sofia Bremer / Trafikverket
 • Samuel Sjödin / Skånetrafiken
 • Nicolas Cronberg, Region Skåne

Kontakter

Bilder

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum