Checklista inför sommarjobbet 2023

Ett jobb under studietiden kan vara den första kontakten med arbetslivet eller den första upplevelse av ingenjörsyrket för en student. Sveriges Ingenjörer listar här några saker att tänka på:
I jobbsökandet
- Börja med att definiera vad du skulle vilja jobba med - exempelvis vilken bransch, teknikområde eller företag som vore intressant att få en inblick i och där du kan bidra
- Läs på om branschen, företaget eller organisationen som du är intresserad av
- Använd LinkedIn för att bli upptäckt och hitta jobb
- Få med i din jobbansökan vad du hittills läst på utbildningen, vad du tror dig kunna bidra med och varför just den aktuella arbetsplatsen lockar dig
Inför påskrivandet av anställningsavtal
- Ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Då finns det redan regler för t ex arbetstider, övertidsersättning, vad som gäller om du blir sjuk, försäkringar och pension (om du fyllt 25) och förmåner som du kan ha rätt till.
- Kom överens om vilken lön du ska ha och när den ska utbetalas. Är det ett tillfälligt jobb, kortare än tre månader, har du också rätt till semesterersättning.
- Arbetsuppgifter och arbetsplats - vad ska du göra och var ska du utföra dessa arbetsuppgifter
- Saknas det kollektivavtal behöver du själv vara noga med vad som gäller kring dina anställningsvillkor såsom arbetstid, lön,försäkringar och förmåner. Dessa ska vara angivet i ditt anställningsavtal, som arbetsgivaren ska lämna över skriftligt. Som medlem kan du höra av dig till facket med frågor eller råd och stöd om något krånglar till sig!
Efter jobbet är avslutat
- Summera de viktigaste lärdomarna samt vilka olika arbetsmoment och verktyg som du jobbat med, och skriv ned dem
- Boka in ett möte med din arbetsledande chef och be om en feedback på din arbetsinsats
- Få skriftligt intyg/rekommendation från arbetsgivaren på vad du arbetat med och fråga om kan tänka sig vara referenser i dina kommande jobbprocesser
Sveriges Ingenjörer hjälper studentmedlemmar med flera olika tjänster både inför och under sommar- och extrajobbet. Bland annat CV-granskning, lönestatistik, rådgivning och avtalsgranskning. Även förbundets rekommenderade ingångslöner ger stöd. Ingångslönen gäller för första heltidsanställningen efter avslutad utbildning. Men genom att beräkna en procentsats av den rekommenderade ingångslönen kan den även fungera som ett verktyg för ingenjörsstudenter som ska förhandla sin lön på jobb under studietiden.
Läs om hur man beräknar lön samt mer om sommar- och extrajobb på Sverigesingenjorer.se
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Deltid blir heltid för allt fler kvinnor29.5.2023 07:49:28 CEST | Pressmeddelande
Deltidsarbetet bland kvinnor har minskat snabbt i takt med distansarbetets utbredning. Det visar en ny analys av Sveriges Ingenjörer med statistik från SCB:s arbetskraftsundersökningar och förbundets egen medlemsstatistik. På bara två år har cirka 2 000 ingenjörskvinnor övergått till heltidsarbete.
Högt anseende för Sveriges Ingenjörer bland allmänheten26.5.2023 12:52:22 CEST | Pressmeddelande
För tredje året i rad tillhör Sveriges Ingenjörer de svenska organisationer som allmänheten anser har högt anseende. I Kantar Publics Anseendeindex 2023 har förbundet dessutom bäst resultat bland fack- och arbetsgivarorganisationer.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom life science25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom den privata life science-branschen ligger på 60 500 kronor för civilingenjörer och 55 600 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom energibranschen25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom energibranschen ligger på 58 200 kronor för civilingenjörer och 51 500 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar för IT/tech-bolag25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom techbolag ligger på 64 900 kronor för civilingenjörer och 56 500 kronor för högskoleingenjörer. För ingenjörer som är konsulter inom samma bransch är motsvarande löner 55 100 kronor respektive 49 900 kronor. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum