We Effect

Coronakrisen slår hårt mot utsatta i utvecklingsländer

Dela
We Effect har sett en omedelbar negativ inverkan av coronakrisen på verksamheten i de länder i Europa, Asien, Afrika och Latinamerika där organisationen arbetar. Det är framförallt redan utsatta människor i fattigdom som drabbas av att folksamlingar förbjuds, kollektivtrafik stoppas och marknader stängs ner.

- Vi arbetar med de som lever på marginalen och ser nu att de drabbas hårt av coronakrisen. De har inga statliga skyddsnät att luta sig mot, kan inte jobba hemifrån och lever i miljöer där viruset snabbt kan komma att spridas om så sker, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

We Effect samarbetar med 200 partnerorganisationer i totalt 23 utvecklingsländer i världen. De senaste veckorna har coronakrisen i ett slag inneburit stora utmaningar för såväl organisationens egen verksamhet ute i regionerna som för partnerorganisationerna.

I stort sett i alla länder har myndigheterna infört åtgärder som begränsar till exempel resande, folksamlingar, transport och kommers på liknande sätt som i Sverige och Europa.

- Däremot har vi ännu inte sett motsvarande ekonomiska krispaket som i Europa, vilket gör oss oroliga för de utsatta även på längre sikt. Många står nu plötsligt utan försörjning, men måste fortfarande betala hyra, skolavgifter och i många fall även sjukvård, säger Anna Tibblin.

I de flesta länder i Latinamerika och Afrika är antalet officiellt konstaterade fall av coronasmitta ännu relativt låga, även om Världshälsoorganisationen tror att det kan finnas ett stort mörkertal. Överallt finns en oro för att coronaviruset ska sprida sig med fart lokalt.

- Om viruset kommer in i slummen i Kenyas huvudstad Nairobi, till exempel, blir det väldigt svårt att begränsa den. Slumområdena där våra partnerorganisationer verkar är trångbodda, det saknas tvål och liknande, och det finns inte ens tillräcklig med tillgång på vatten, säger Anna Tibblin.

We Effect kartlägger i nuläget hur coronakrisen slår mot de partnerorganisationer vi samarbetar med och deras medlemmar för att kunna anpassa verksamheten efter behov framöver.

- Vi är vana vid att arbeta i komplexa miljöer och utmaningar är vardag för de människor vi samarbetar med. Vi kommer att hantera även denna utmaning, men det kommer att kräva tid, innovation och samarbete, säger Anna Tibblin.

Fakta: We Effects verksamhetsländer

Latinamerika: Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Bolivia och Colombia

Afrika: Kenya, Uganda, Tanzania, Mocambique, Malawi, Zambia och Zimbabwe

Asien och Mellanöstern: Palestina, Sri Lanka, Filippinerna, Vietnam och Kambodja

Europa: Nordmakedonien, Kosovo, Albanien, Bosnien-Hercegovina och Moldavien

Pressbild från slumområdet Kiberia i Kenyas huvudstad Nairobi bifogas och är fri för användning. Bilden visar 32-åriga Kiberabon Vutita Rebah Merengo med sina döttrar. 

För mer information och intervjuer med generalsekreterare Anna Tibblin eller svensktalande regionchefer i Latinamerika och Asien, vänligen kontakta Anna Koblanck eller Marcus Lundstedt. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i 23 länder tillsammans med 200 partnersorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye