Region Uppsala

Covid -19 ökar i Uppsala län: ”Oroande utveckling”

Dela
Under den senaste veckan har covid-19 ökat i Uppsala län. Fler av dem som tar prov för covid-19 visar sig ha infektionen och fler patienter vårdas för covid-19 på Akademiska sjukhuset.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör

 - Vi är oroade över utvecklingen. Vi har förberett oss på att det kan komma en andra våg under hösten och det vi ser nu kan vara början. Nu gäller det att vi alla är på tårna och gör allt vi kan för att stoppa smittan, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

På onsdagen rapporterades 31 nya bekräftade fall av covid-19 i Uppsala län det senaste dygnet.

- Det här är ingen tillfällighet, vi har tyvärr sett att siffrorna sakta krupit uppåt under en tid, precis som på många andra håll i landet, säger Mikael Köhler.

Under den senaste veckan har 3,5 procent av alla som testats haft covid-19, att jämföra med 1,1 procent när andelen var som lägst i somras. Antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus har också ökat. Idag har Akademiska sjukhuset 17 inneliggande patienter med covid-19. Av dessa vårdas 8 på infektionsavdelning och 3 på IVA.

- Sjukvården är förberedd för att kunna hantera en ökning av covid-19, det finns gott om skyddsutrustning, vi har byggt ut smittspårningen och provtagningen och kommunerna har en annan beredskap. Region Uppsala är nu i ett betydligt bättre läge än i våras. Men det här är en sjukdom som kan slå mycket hårt och leda till långvarigt lidande eller till och med död för dem som drabbas. Därför måste vi förhindra att smittan får fäste igen, säger Mikael Köhler.

- Var och en av oss kan hjälpa till i kampen mot covid-19 genom att följa råden som alla kan vid det här laget: tvätta händerna, hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk. Det är också viktigt att man testar sig när man har symtom. Vi arbetar intensivt för att bygga ut provtagningen så att man enkelt ska kunna få tid för testning.

Med anledning av utvecklingen kommer Region Uppsala tills vidare att behålla besöksförbudet till vårdverksamheterna som har gällt sedan i mars.

Dagens rapport med statistik över covid-19 i Uppsala län kommer att publiceras under eftermiddagen på adressen https://regionuppsala.se/det-har-gor-vi/vara-verksamheter/halso-och-sjukvard/information-om-coronaviruset/.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 076-724 89 17
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26
Fredrik Sund, verksamhetschef infektion Akademiska sjukhuset, tel 072-227 52 17

Bilder

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 mars 202321.3.2023 11:46:39 CET | Pressmeddelande

Programarbete för en ny större vårdcentral i Stenhagen Stenhagens vårdcentral var fram till 2022 en filial till Flogsta vårdcentral, och har idag ett högt besökstryck sedan Flogsta vårdcentral år 2018 evakuerades på grund av problem med inomhusmiljön. Behovet av en större vårdcentral i Stenhagen förväntas dessutom växa ytterligare. Det är bakgrunden när fastighets- och servicenämnden nu går vidare med planer för en ny vårdcentral i Stenhagen (inom nuvarande lokaler finns det, enligt handlingarna, ingen möjlighet till en utökning). Vid sitt möte beslutade nämnden att förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att förvärva mark i Stenhagen och därefter antingen genomföra en hyresvärdsupphandling, eller bygga i egen regi om regionfullmäktige anslår pengar i regionplan och budget. Dessa pengar saknas idag. Om det blir alternativet hyresvärdsupphandling är planen att handla upp en leverantör som kan uppföra en vårdcentral som Region Uppsala därefter kan hyra under en län

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum