Region Uppsala

CRUSH Covid – nytt forskningssamarbete

Dela
Uppsala universitet och Region Uppsala lanserar ett gemensamt forskningsprojekt med syftet att kartlägga, förebygga och dämpa smittspridningen av viruset covid-19 i Uppsala län. Med hjälp av bland annat data från 1177 Vårdguiden och virusmätningar i avloppsvatten, är målet att snabbt upptäcka lokala utbrott för att kunna stävja smittspridningen. Parallellt kommer man även att vetenskapligt utvärdera de åtgärder som används för att stoppa utbrotten.

- Det är viktigt att Uppsala universitet bidrar med forskning i en så här pass viktig samhällsfråga och att vi kan göra det tillsammans med regionen, säger Mats Larhed, vicerektor för vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.

Folkhälsomyndigheten förutspår att smittspridningen av covid-19 kommer att ske i form av lokala utbrott, så kallade klusterutbrott, under den kommande hösten och vintern. I dagsläget upptäcks smittan först när patienter behöver söka vård på grund av symptomen, eller vid provtagning i samband med symptom. Ofta har det då gått en till flera veckor sedan personen smittades och det blir svårt med både smittspårningen och att förhindra att viruset sprids än mer.

Målet med projektet CRUSH Covid är att upptäcka lokala utbrott i ett tidigt stadium för att kunna stoppa smittspridningen så tidigt som möjligt.

- Vi ser just nu en ökning av antalet fall i Uppsala län. Det här forskningsprojektet kan ge värdefull kunskap om hur vi kan bekämpa smittspridningen på ett effektivt sätt, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

I CRUSH Covid kommer forskare på Uppsala universitet genom informationsteknologi att kombinera data från flera olika källor för att tidigt identifiera geografiska områden med tecken på ökad smittspridning. Det handlar om exempelvis anonymiserad data från 1177 Vårdguiden, genom virusmätningar i avloppsvatten och med information om antalet personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19. En annan viktig datakälla kommer att vara symtomdata från COVID Symptom Study i Sverige.

- Vi arbetar nu intensivt med att sammanställa information från flera olika källor för att tidigt kunna identifiera signaler på ökad lokal smittspridning. Vi kommer sedan att utvärdera hur väl metoden fungerar. Om den visar sig vara framgångsrik och till nytta så kan den sedan användas även i andra regioner, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi och senior forskare i både CRUSH Covid och COVID Symptom Study.

Från Uppsala universitet deltar forskare inom allmänmedicin, molekylär och medicinsk epidemiologi, informationsteknologi, miljömikrobiologi, statistik och medie- och kommunikationsvetenskap i projektet. Region Uppsala bidrar med kompetens inom provtagningsstrategi och smittspårning samt provtagningsstatistik.
Eftersom covid-19 är en ny virussmitta finns det endast få vetenskapliga studier om vilka strategier gällande testning som är mest effektiva och som bäst dämpar smittspridningen i samhället. Det finns även stora lokala variationer mellan olika grupper i befolkningen i hur stor andel som testar sig vid möjliga symtom.

Kartläggningen blir ett kompletterande kunskapsunderlag för Region Uppsalas smittskyddsenhet när de prioriterar var och i vilka grupper man ska utöka testningen för pågående covid-19-infektion. Inom CRUSH Covid kommer man också att vetenskapligt utvärdera vilka insatser och riktade åtgärder som verkar mest effektiva.

- Vi behöver förstå hur testningen ska riktas för att hitta så många fall som möjligt så tidigt som möjligt. CRUSH Covid kommer ge oss möjlighet att på ett tidigare stadium rikta insatser för att bryta förloppet. På så sätt hoppas vi minimera pandemins effekter och få värdefull information om hur vi ska bli bättre på att bekämpa denna och framtida pandemier, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig vid Region Uppsalas provtagningsenhet och ansvarig forskare för projektet.

CRUSH Covid: http://www.uu.se/forskning/projekt/crush-covid/ med kortadressen uu.se/crushcovid

 

Fakta om CRUSH Covid

CRUSH Covid kommer att ta fram en metod för att kombinera information från flera olika datakällor för att hitta tidiga signaler på ökad lokal smittspridning i realtid.

Dessa datakällor inkluderar:

  • COVID Symptom Study Sverige, en separat forskningsstudie som drivs av Uppsala universitet och Lunds universitet i samarbete med King’s College London och Zoe Global Ltd. Alla personer i Sverige som är 18 år eller äldre kan frivilligt delta i COVID Symptom Study Sverige, och dagligen rapportera i en mobilapp om de har symtom på sjukdom eller inte. Resultat på gruppnivå från COVID Symptom Study Sverige gör att vi kan hitta områden i Region Uppsala där många personer rapporterar symtom som överensstämmer med covid-19.
  • 1177 Vårdguiden, dit många invånare ringer om de har symtom på covid-19. Vi kommer kunna använda information på gruppnivå från 1177 för att hitta områden där många personer ringt för att få sjukvårdsrådgivning om covid-19.
  • Mätningar av SARS-CoV-2-viruset i avlopp. Man kan mäta virusmängder i avloppsvatten och nivåerna av SARS-CoV-2 utgör en indikation på var smittspridningen verkar öka eller minska. Projektet kommer att använda resultat från mätningar av SARS-CoV-2 i avloppsvatten från olika delar av länet som stödjs av SciLifeLab.
  • Information på gruppnivå från Smittskyddsenheten i Uppsala om antalet positivt testade och som söker sjukhus från olika postnummerområden i Region Uppsala.
  • Avidentifierad information från enkäten som deltagare i CRUSH Covid fyller i.

I tillägg kommer CRUSH Covid kontinuerligt att samla in information om andel och antal positivt testade för pågående covid-19-infektion i Region Uppsala, antal inlagda på sjukhus och antalet dödsfall till följd av covid-19, för att kunna undersöka och utvärdera olika teststrategier och riktade insatser.

 Etiska tillstånd

CRUSH Covid har etiskt tillstånd från Etikprövningsmyndigheten (DNR 2020-04210). COVID Symptom Study Sverige är en separat forskningsstudie med etiskt tillstånd från Etikprövningsmyndigheten (DNR 2020-01803, 2020-04006 och 2020-04145).

CRUSH Covid Uppsala: http://www.uu.se/forskning/projekt/crush-covid/ kortadressen uu.se/crushcovid

Projekten finansieras delvis av Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet.

Nyckelord

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye