CUPRA Sverige

CUPRA ger sig in i världens mest extrema tävling, nu drar Extreme E igång

Dela

Svenska Mattias Ekström ställer upp tillsammans med tyska Claudia Hürtgen i Extreme E. De kommer tillsammans att ratta CUPRAs el-SUV på 544 hästkrafter, över fem kontinenter i helt skilda, extrema miljöer. Tävlingen är unik som utöver att promota e-mobilitet också bär ett budskap om hållbarhet och jämställdhet. Första deltävlingen går av stapeln i helgen med ökentema i Saudiarabien.

Prestandamärkets 544 hk starka e-CUPRA ABT XE1 pressas till sitt yttersta när teamet förbereder sig inför säsongens första lopp i Saudiarabien.
Prestandamärkets 544 hk starka e-CUPRA ABT XE1 pressas till sitt yttersta när teamet förbereder sig inför säsongens första lopp i Saudiarabien.
  • Extreme E-serien kommer att vässa CUPRA inom elektrifieringen och samtidigt promota e-mobilitet, hållbarhet och jämställdhet
  • ABT CUPRA XE-teamet, med Mattias Ekström och Claudia Hürtgen bakom ratten, kommer att göra upp om segern mot åtta andra stall
  • Den 544 hästkrafter starka tävlingsbilen, e-CUPRA ABT XE1, tar sig an de tuffa förhållandena i världens största sandöken i Al Ula-regionen, Saudiarabien

Martorell, Spanien, 1 april 2021, CUPRA förbereder sig för att delta i ett av de mest krävande race som någonsin anordnats, den allra första deltävlingen i Extreme E-serien.

Denna offroad-tävling för eldrivna SUV:ar genomförs i några av världens mest utmanande miljöer: öknar, djungler, glaciärer, oceaniska och arktiska. Premiärtävlingen i Saudiarabien den 3 april syftar inte bara till att ge de breda massorna den spänning man förväntar sig av ett race, utan vill också peka på hur klimatförändringen påverkar den värld vi lever i.

CUPRA har varit med sedan starten av Extreme E. Den spanska biltillverkaren var bland de första att anmäla sitt deltagande i serien, och tillsammans med sin huvudpartner, ABT Sportsline, står man nu redo för start.

”CUPRA är en utmanare, ett okonventionellt bilmärke som vill bidra till att förnya racingen med progressiva erfarenheter och samtidigt sprida budskapet om e-mobilitet, hållbarhet och jämställdhet runt om i världen, förklarar Wayne Griffiths, VD för CUPRA och SEAT. ”Extreme E är den bästa arenan för detta, eftersom detta är en tävling som bygger på ett socialt syfte. Den ger oss möjlighet att fundera över hur vi kan göra skillnad samtidigt som den också ger oss en chans att studera eldrift mer i detalj och hur vi på ett smidigt sätt kan överföra den till den verkliga världen.”

En drivkraft omöjligt att stoppa
Prestandamärkets 544 hk starka e-CUPRA ABT XE1 pressas till sitt yttersta när teamet förbereder sig inför säsongens första lopp, Desert X Prix, som går av stapeln i den saudiarabiska Al Ula-regionen, världens största, sammanhängande sandöken. Många skulle avböja en sådan tuff och osäker utmaning som Desert X Prix men CUPRAs team driver på och utmanar det okända för att skörda framgång.

ABT CUPRA-teamets förare, tyskan Claudia Hürtgen och CUPRAs e-ambassadör, Mattias Ekström från Sverige, jobbar stenhårt inför tävlingen och förberer sig både fysiskt och mentalt för att vara väl förberedda på alla eventualiteter under racet genom ökenlandskapet. Hürtgen har gedigen erfarenhet av långlopp medan svensken Ekström tillför sina meriter som rallycross- och DTM-mästare till teamet. Men båda kommer att få smaka på tuff konkurrens.

Teamet har testat e-CUPRA ABT XE1 till det yttersta under förberedelserna för premiären, bland annat på Oscherslebe-banan i Tyskland och på MotorLand Aragón i Spanien.

”Bara några dagar kvar till det allra första Extrem E-racet och Claudia och jag kan inte vänta med att få stå på startfältet. Vi är väldigt glada över att vara en del av den här tävlingen med ett mycket innovativt format: 100% elektriskt, där vi tävlar på de mest häpnadsväckande platserna i världen, i jämställda lag,” säger svenska Rally Cross och DTM-mästaren Mattias Ekström. "Om du tar hänsyn till alla element och lägger till bilens tunga vikt, däck med lågt grepp och en ordentlig mängd effekt blir hela kombinationen väldigt intressant, och vi är redo!".

Alla redo?
Nio team kämpar om segern i racet som genomförs över två dagar: kval och semifinal på lördag och söndagen innehåller ett ”Crazy Race” och final. Racet är uppdelat på två varv, ett med den kvinnliga föraren bakom ratten och sedan ett med den manliga föraren i respektive team.

Premiärsäsongen Extreme E genomförs på fem kontinenter och det världsomspännande evenemanget kommer att använda sin internationella underhållningsplattform för att promota elektrifiering, hållbarhet och jämlikhet.

Efter målflagg i Saudiarabien går racingserien vidare till Lac Rose i Senegal, Kangerlussaq på Grönland, Pará i Brasilien och Tierra Del Fuego i Argentina.

Extreme E-serien är nästa spännande kapitel i CUPRAs racinghistoria. CUPRA är starkt förknippat med internationell racing och expert på att utveckla tävlingsbilar på högsta nivå.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Prestandamärkets 544 hk starka e-CUPRA ABT XE1 pressas till sitt yttersta när teamet förbereder sig inför säsongens första lopp i Saudiarabien.
Prestandamärkets 544 hk starka e-CUPRA ABT XE1 pressas till sitt yttersta när teamet förbereder sig inför säsongens första lopp i Saudiarabien.
Ladda ned bild

Om

CUPRA är en okonventionell utmanare, med stimulerande design och modern prestanda inspirerar varumärket världen från Barcelona med progressiva produkter och upplevelser. CUPRA lanserades 2018 som fristående varumärke och har ett eget huvudkontor och racinggarage i Martorell, Barcelona. Dessutom finns ett världsomspännande återförsäljarnätverk.

Under 2020 höll CUPRA sitt momentum med en tillväxt på 11% och 27 400 sålda fordon tack vare CUPRA Ateca och CUPRA Leons starka dragningskraft samt lanseringen av CUPRA Formentor, den första modellen som unikt designats och utvecklats för varumärket. År 2021 syftar CUPRA till att bevisa att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning med lansering av plug-in hybridversionerna av CUPRA Formentor och varumärkets första 100% elektriska modell, CUPRA Born.

CUPRA kommer i år att delta i den elektriska SUV tävlingen Extreme E. Dessutom är varumärket FC Barcelonas officiella bil- och mobilitetsparter och World Padel Tours premiumsponsor. CUPRA Tribe består av ett elit-team som delar varumärkets värderingar, som består av tyska proffsmålvakten Marc ter Stegen, den svenska racingmästaren Mattias Ekström och fyra av de bästa padelspelarna i världen.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum