Svenska Curlingförbundet

Curling-VM Aberdeen, Skottland: Strålande svensk inledning på VM mixed dubbel

Dela

Sveriges lag med Almida de Val och Oskar Eriksson har fått bästa tänkbara start på VM i skotska Aberdeen. 8-4 i premiärmatchen mot Finland följdes av säkra 9-6 mot Estland.

Avgörandet mot Estland kom i matchens sjätte omgång där Sverige gick från likaläge 4-4 till ledning 9-4 efter hela fem poäng i omgången. Estland reducerade till 9-6 i den sjunde omgången men Almida och Oskar kunde hålla undan i slutomgången till seger 9-6.

– En skön och strålande inledning. Vi har hittat rätt på dom lite kluriga isarna och det känns riktigt bra, säger Oskar Eriksson.

Två raka vinster och Sverige i topp även på den officiella spelarstatistiken

– Vi har en tydlig game-plan och den har fungerat perfekt. Det gäller sätta press på motståndarna och lämna över dom svåra uppgifterna. Och samtidigt hålla det enkelt för att inte hamna i trubbel själv i omgångarna, säger Oskar.

Redan 20:30, svensk tid väntar nästa match och med tufft motstånd mot Norge som precis som Sverige är obesegrade i inledningen av VM.

Sverige är regerande världsmästare (2019) och representeras vid VM av Almida de Val, Sundbybergs CK och Oskar Eriksson, Karlstads CK. Coach för laget är Sebastian Kraupp och förbundskapten Alison Kreviazuk. 

Slutspel och OS-kval

Efter avslutat gruppspel väntar slutspel för de tre bäst placerade lagen i varje grupp. Lag med placering 1 går direkt till semifinal. Lag med placering 2-3 spelar kvartsfinal. De sju bästa lagen vid årets VM tar också en kvotplats till OS 2022. För att avgöra den rankingen kommer det även att spelas en match för avgöra placering 7-8.

Sverige spelar i grupp B och möter vidare under veckan; Kina, England, Japan, Norge, Nya Zeeland, Schweiz och USA. I grupp A spelar Australien, Kanada, Tjeckien, Spanien, Tyskland, Ungern, Italien, Sydkorea, RCF och Skottland.

Mixed dubbel är en relativt ny och offensiv form av curling som endast kräver två spelare i varje lag. Det är en social och rolig tävlingsform med snabbare matcher och taktiska utmaningar med lite annorlunda regler. Båda lagen spelar sex stenar i varje omgång, varav en för varje lag är förplacerad i starten av omgången. Grenen gjorde premiär på OS-programmet 2018.

Sveriges matcher och spelprogram vid VM Mixed dubbel 2021

https://www.curling.se/folja/Landslag/VMMixeddubbel2021/SpelprogramVMMixeddubbel2021/

Liveresultat från VM Mixed dubbel 2021

https://curlit.com/WMDCC/aspnet/current.aspx?EventID=1

Livesändningar på World Curling TV (YouTube)

https://www.youtube.com/worldcurlingtv

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum