Svenska Curlingförbundet

Curling-VM: Vass avslutning räddade till seger för lag Edin mot Skottland

Dela

Lag Edin kom tillbaka starkt efter den överraskande förlusten mot Norge och tog sin fjärde seger vid Curling-VM efter 6-5 mot Skottland. Men enkelt var det inte. Avgörandet kom återigen efter skiljeomgång.

Med två poäng i sjunde omgången och stulen poäng i åttonde ryckte lag Edin till en 5-2 ledning. Men det var långt ifrån över. Skottland svarade och kom tillbaka. Efter de tio ordinarie omgångarna var det kvitterat till 5-5 och en ny spännande skiljeomgång väntade.

– Det blev lite onödigt spännande och nervöst, säger Rasmus Wranå.

Och skiljeomgången började motigt för de svenska killarna. Skottland placerade sina stenar perfekt och Sverige lyckades inte rensa framför boet. Vändningen kom med Oskar Erikssons första sten som plockade bort hela tre skotska stenar. 

– Vi var verkligen pressade där. Hade inte Oskar satt den där viktiga skjutningen hade det varit riktigt tufft att kunna avgöra. Superviktig seger och skönt att vi hittade tillbaka till vår höga spelnivå igen, säger Niklas Edin.

Läget inför Sveriges slutsten var bättre men långt ifrån enkelt. För att säkra den fjärde segern krävdes en precisionsdragning mitt i boet, signerad Niklas Edin.

Sverige och lag Edin har nu fyra vinster och två förluster. Det ger en delad femteplats i VM-tabellen efter knappt halva grundserien. 

I nästa match väntar Danmark och den spelas på tisdag morgon kl 03:00, svensk tid.

Matchen kan följas via livesändning på YouTube

Kamp om VM-medaljer och OS-platser

14 lag finns med i startfältet vid VM Herrar 2021 som inleds med en grundserie där alla möter alla. Efter avslutad grundserie väntar slutspel för de sex bäst placerade lagen. Lag med placering 1-2 går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal för att då de sista semifinalplatserna. En slutspelsplats för Sverige säkrar en OS-plats 2022.

– Självklart har vi siktet inställt på medalj och att kunna försvara vårt VM-guld. Men det viktigaste och första delmålet blir att säkra en slutspelsplats och därmed en plats för Sverige vid OS 2022. 

Sveriges matcher vid VM Herrar 2021. Liveresultat och TV-sändningar

https://www.curling.se/folja/Landslag/VMHerrar2021/SpelprogramVMHerrar2021

VM Herrar 2021 inleder en nästan två månader lång mästerskapsperiod för alla curlingfans att följa. En period som dessutom kryddas med två stora Grand Slam tävlingar i Kanada under veckorna mellan VM Herrar och VM damer. Säsongen avslutas med VM mixed dubbel i Aberdeen, Skottland 15-23 maj.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

VM-premiär på lördag. Viljo Petersson-Dahl: Vi har väntat väldigt länge på det här.20.10.2021 09:10:33 CEST | Pressmeddelande

VM i februari 2020 och firande av en härlig bronsmedalj, det var den sista stora tävlingen för landslaget i rullstolscurling innan Corona-pandemin slog till. För den svenska truppen med Viljo Petersson Dahl, Kicki Ulander, Mats-Ola Engborg, Sabina Johansson och Ronny Persson är det en minst sagt efterlängtad VM-premiär på lördag. Mästerskapet spelas i Peking, Kina och i den blivande arenan för OS och Paralympics 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum