Svenska Curlingförbundet

Curling-VM: VM-premiär för lag Hasselborg mot Kanada ikväll kl 22:00

Dela

Inställt VM 2020 och turerna inför årets VM har varit många. Nu är det äntligen dags för VM-premiär för lag Hasselborg som är på jakt efter lagets första VM-guld.

Lag Hasselborg vid EM 2019. Foto: © WCF
Lag Hasselborg vid EM 2019. Foto: © WCF

– Självklart är vi jakt efter vårt första VM-guld men första steget och fokus blir att nå slutspel för att säkra en OS-plats 2022. Det är ett tufft startfält och många formstarka lag, säger Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs till curling.se

Lag Hasselborg är inne på sin fjärde vecka i bubblan. Innan VM har laget spelat två stora Grand Slam tävlingar i samma arena med en uppåtgående formkurva.

– I den första tävlingen hade vi det lite motigt. Alla matcher var oerhört jämna men vi fick inte med oss några vinster. I den andra hittade vi rätt, spelade fantastiskt bra och tog oss hela vägen till semifinal, säger Agnes och Sofia.  

WinSport Arena i Calgary var en guldarena för lag Edin för bara några veckor sedan och lag Hasselborg har samma positiva känsla. 

– Det är en fantastisk arena. Vi känner oss privelegierade och tacksamma att VM kan genomföras i den här miljön med tanke på Corona-situationen. Arrangörerna har gjort ett fantastiskt jobb för att vi ska känna oss trygga. Det har hela tiden balanserat på en skör tråd och att vi nu får ladda fullt och göra det vi älskar, det är så häftigt, säger Agnes och Sofia. 

Sverige och lag Hasselborg går in i VM med toppmötet mot hemmanationen Kanada. Matchen spelas fredag kl 22:00, svensk tid och sänds live i SVT 24 22:00-23:00, SVT 2 23:00-01:00 och i SVT Play 

Positiva tester bara dagar före VM-premiären

Arrangörerna meddelade under måndagen att två fall av covidsmitta har upptäckts hos ett av de lag som bor på karantänhotell i Calgary inför turneringen. Under onsdagen kom dock beskedet att VM kommer att starta som planerat. Spelarna i det drabbade laget har isolerats och alla kompletterande tester har varit negativa.

– Vi mår bra och känner oss trygga här på hotellet i bubblan. Fallen som varit är på hotellet där de tillresta lagen har karantän. Vi har varit här i tre veckor och har inte kommit i kontakt med någon av de lagen. Vi ser fram emot att dra igång!, skriver Hasselborg i ett sms till TT.

I bubblan följer spelare, ledare och funktionärer stränga COVID-19-protokoll, inklusive karantänperioder, frekventa tester och hälsokontroller. Dessutom kommer mästerskapet att fortsätta utan åskådare på plats

Kamp om VM-medaljer och OS-platser

14 lag finns med i startfältet vid VM Damer 2021 som inleds med en grundserie där alla möter alla. Efter avslutad grundserie väntar slutspel för de sex bäst placerade lagen. Lag med placering 1-2 går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal för att då de sista semifinalplatserna. En slutspelsplats för Sverige säkrar en OS-plats 2022.

Sveriges matcher vid VM Damer 2021 och TV-sändningar

Följ liveresultat

Aktuell VM-tabell

VM Damer 2021 avslutar en nästan två månader lång mästerskapsperiod i Calgary, Kanada. Säsongen 2020-2021 avslutas med VM mixed dubbel i Aberdeen, Skottland 15-23 maj.

Startfältet vid VM damer 30 april - 9 maj 2021

Sverige

Lag Hasselborg spelar sitt fjärde VM och jagar lagets första VM-guld. VM-silver 2019 och 2018. Regerande olympiska mästare 2018 och europamästare 2019, 2018.

4: Anna HASSELBORG (Skip)
3: Sara McMANUS (Vice-Skip)
2: Agnes KNOCHENHAUER
1: Sofia MABERGS
Reserv: Johanna HELDIN

Placering VM 2019: 2:a. VM 2018: 2:a

Schweiz

Regerande världsmästare från 2019. Skip Silvana Tirinzoni spelar trea och leder sitt lag i sitt tredje VM. Lagets fyra, Alina Paetz, är på jakt efter sitt fjärde VM-guld (2019, 2015, 2012)

4: Alina PAETZ (Vice-Skip)
3: Silvana TIRINZONI (Skip)
2: Esther NEUENSCHWANDER
1: Melanie BARBEZAT
Reserv: Carole HOWALD

Placering VM 2019: 1:a

Kanada

Hemmanationen Kanada representeras av Team Einarson som gör VM-debut. För andra året i rad vann laget det kanadensiska mästerskapet och får därmed representera Kanada i VM (VM 2020 blev inställt p.g.a Corona-pandemin). Försvarade sin titel i Grand Slam tävlingen Player’s Chmpionship som spelades i Calgary veckan före VM.

4: Kerri EINARSON (Skip)
3: Val SWEETING (Vice-Skip)
2: Shannon BIRCHARD
1: Briane MEILLEUR
Reserv: Krysten KARWACKI

Placering Kanada VM 2019: 8:a

Kina

Yu Han är skip för laget som gör debut i VM-sammanhang. Kvalade in till VM genom seger i Pacific Championship 2019.

4: HAN Yu (Skip)
3: DONG Ziqi
2: ZHANG Lijun (Vice-Skip)
1: JIANG Xindi
Reserv: YAN Hui

Placering Kina VM 2019: 6:a

Tjeckien

Skip Anna Kubeskova spelar sitt femte VM. Syskonpar även i Tjeckiens lag genom Alzbeta och Michaela Baudysova.

4: Anna KUBESKOVA (Skip)
3: Alzbeta BAUDYSOVA (Vice-Skip)
2: Michaela BAUDYSOVA
1: Ezen KOLCEVSKAJA
Reserv: Petra VINSOVA

Placering VM 2018: 6:a. Kvalade inte in till VM 2019.

Danmark

I laget finns de erfarna systrarna Madeleine (skip) och Denise Dupont (tvåa), som båda spelar sitt tolfte VM.

4: Madeleine DUPONT (Skip)
3: Mathilde HALSE (Vice-Skip)
2: Denise DUPONT
1 : Lina KNUDSEN
Reserv: My LARSEN

Estland

VM-debutanter och första gången som Estland har kvalat in till VM.

4: Marie TURMANN (Skip)
3: Liisa TURMANN (Vice-Skip)
2: Heili GROSSMANN
1: Erika TUVIKE
Reserv: Kerli LAIDSALU

Tyskland

Skip Daniela Jentsch spelar sitt sjunde världsmästerskap. Syster Analena Jentsch spelar etta i laget. Två spelare i laget testade positivt för Corona och dessa spelare missar VM-premiären.

4: Daniela JENTSCH (Skip)
3: Mia HOEHNE (Vice-Skip)
2: Klara-Hermine FOMM
1: Analena JENTSCH
Reserv: Emira ABBES

Placering VM 2019: 9:a

Italien

Stefania Constantini gör debut som skip och spelar sitt andra VM.

4: Stefania CONSTANTINI (Skip)
3: Marta LO DESERTO (Vice-Skip)
2: Angela ROMEI
1: Giulia ZARDINI LACEDELLI
Reserv: Elena DAMI

Placering VM 2018: 13. Kvalade inte in till VM 2019.

Japan

Sayaka Yoshimura gör debut som skip i sitt andra VM. Mycket rutin i laget. Lagets trea Kaho Onodera spelar sitt tredje VM, Anna Ohmiya och Yumie Funayama sitt fjärde VM.

4: YOSHIMURA Sayaka (Skip)
3: ONODERA Kaho
2: OHMIYA Anna
1: FUNAYAMA Yumie (Vice-Skip)
Reserv: ITO Ayami

Placering Japan VM 2019: 4:a

Sydkorea

OS-silverlaget från 2018 gör comeback vid ett internationellt mästerskap. Skip Eun-Jung Kim är skip för laget som gjorde succé vid OS på hemmaplan 2018 och tog sig hela vägen till final mot lag Haselborg.

4: KIM Eun-Jung (Skip)
3: KIM Kyeong-Ae (Vice-Skip)
2: KIM Chohi
1: KIM Seon-Yeong
Reserv: KIM Yeong-Mi

Placering Sydkorea VM 2019: 3:a (Skip Minji Kim)

RCF

Ryssland avtjänar ett tvåårigt straff för brott mot antidopingbyrån WADA:s bestämmelser. Alina Kovaleva är skip och laget spelar med nationsbeteckning RCF.

4: Alina KOVALEVA (Skip)
3: Julia PORTUNOVA (Vice-Skip)
2: Galina ARSENKINA
1: Ekaterina KUZMINA
Reserv: Maria KOMAROVA

Placering VM 2019: 5:a

Skottland

Rutinerade skip Eve Muirhead spelar sitt nionde VM och har VM-guld (2013), VM-silver (2010) och VM-brons (2017) på meritlistan. Lagets första VM sedan 2017 då Skottland representerades av andra lag 2018 och 2019.

4: Eve MUIRHEAD (Skip)
3: Victoria WRIGHT (Vice-Skip)
2: Jennifer DODDS
1: Lauren GRAY
Reserv: Sophie SINCLAIR

Placering Skottland VM 2019: 10

USA 

Tabitha Peterson debuterar som skip i sitt femte VM och i laget finns även hennes syster Tara som spelar sitt tredje VM.

Placering VM 2017: 5:a, VM 2016: 6:a, VM 2014: 6:a, VM 2012: 5:a

4: Tabitha PETERSON (Skip)
3: Nina ROTH (Vice-Skip)
2 : Becca HAMILTON
1: Tara PETERSON
Reserv: Aileen GEVING

Kontakter

Bilder

Lag Hasselborg vid EM 2019. Foto: © WCF
Lag Hasselborg vid EM 2019. Foto: © WCF
Ladda ned bild

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum