SBAB Bank

Dags för en rättvisemärkning av bostäder?

Dela
I rapporten ”Vi kan bygga schysstare” tittar SBAB närmare på svenska konsumenters syn på hållbarhet, etik och brottslighet i samband med bostadsbyggande. Siffrorna visar på behovet av en rättvisemärkning.

Om bostäder vore bananer, skulle bostadsköpare kunna välja mellan de som var rättvisemärkta eller omärkta. Men nu är bostäder inte bananer. Konsumenter kan inte aktivt välja det etiskt ansvarsfulla alternativet, för det finns ingen märkning som kan intyga att inga lagar eller regler tummats på, eller att ingen kommit till skada under byggets gång.

Den statistik som SBAB samlat i rapporten ”Vi kan bygga schysstare” visar, bland annat, på att 8 av 10 utländska byggbolag misstänks ha brutit mot svenska lagar och avtal, att 43 % av företagen inom byggbranschen upplever illegal konkurrens, och att 1 av 4 byggbolag själva bedömer att de inte kan överleva utan att bryta mot gällande regelverk.

Samtidigt anser 60 % av de svenska konsumenterna att det främsta ansvaret som ett företag bör ta är att följa upp att tillverkning sker under goda etiska förhållanden.

Så hur vore det om vi ställde samma krav på etiskt ansvar och social hållbarhet när det gäller bostäder, som när det gäller kaffe och t-shirts? Att vi börjar kräva schyssta bostäder på samma sätt som att många kräver schyssta bananer?

SBAB vill med den aktuella rapporten bidra till att öka medvetenheten och kunskapen om kriminaliteten i byggbranschen i syfte att åstadkomma en förändring. I ”Vi kan bygga schysstare” (se bifogad PDF) presenteras information om hur organiserad brottslighet infiltrerat svensk byggbransch och en färsk undersökning som visar hur just bostadsbyggande kommit att bli en blind fläck för konsumenter och bostadsköpare, trots att det rör sig om mångmiljardbelopp.

– Bygginvesteringar i Sverige motsvarar varje år ungefär en tiondel av BNP. En betydande del av dessa pengar försvinner ner i brottslingars fickor. Allt till följd av undermålig lagstiftning, bristande kontroll och klen regelefterlevnad. Detta drabbar både svensk byggindustri, som utsätts för osund konkurrens, och i förlängningen landets skattebetalare, säger Carl Lindståhl, hållbarhetsstrateg hos SBAB.

– Kriminaliteten inom byggbranschen är på väg att bli systemkritisk på nationell nivå och detta är redan en ödesfråga för de svenska byggföretagen. Frågan är komplex och svår för konsumenten att få insyn i, men det är många stora varumärken som möter konsumenten vid ett bostadsköp – fastighetsbolag, mäklare, bank, försäkringsbolag… och alla borde vara betjänta av en rättvisemärkning för att kunna ta medvetna beslut, säger Carl Lindståhl.

Carl Lindståhl finns tillgänglig för frågor per telefon och mail (se kontaktuppgifter nedan).

SBAB i Almedalen

Talespersoner från SBAB finns på plats i Almedalen hela nästa vecka. Med anledningen av rapporten bjuder SBAB, tillsammans med Business Arena, också in till seminariet ”Dags för rättvisemärkning av bostäder?” med fokus på just frågor om bostäder och byggbranschens många utmaningar.

Plats: Burmeister, Strandgatan 9 i Visby.

Tid: Måndag den 4 juli, kl. 10.40 – 11.00.

Övrigt: Ingen föranmälan krävs. En videoinspelning av seminariet kommer senare att tillgängliggöras via SBAB:s hemsida och sociala medier.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Carl Lindståhl, Hållbarhetsstrateg, SBAB.

Telefon: 0705-59 38 11. E-post: carl.lindstahl@sbab.se

Douglas Norström, Presschef, SBAB.

Telefon: 073-027 19 65, E-post: douglas.norstrom@sbab.se

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 402 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2022). Antal medarbetare (FTE) är 818. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Marginellt fall i bostadspriserna i september2.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna föll med 0,1 procent i september i Sverige som helhet. Det var dock en tudelad bild. Villapriserna sjönk med 1,1 procent medan lägenhetspriserna steg med 1,7 procent. Villapriserna sjönk i fyra av sex regioner medan lägenhetspriserna steg i fyra av sex. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg bostadspriserna för Sverige som helhet med 0,7 procent – lägenhetspriserna med 1,1 procent och villapriserna med 0,6 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för september.

Mäklarna: Jämnt skägg mellan stigande och oförändrade bostadspriser fram till årsskiftet30.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är i princip jämnt skägg bland mäklarna i tron på stigande respektive oförändrade bostadspriser under årets sista kvartal. 48 procent tror på stigande priser och 47 procent på oförändrade. 6 procent av mäklarna tror på sjunkande priser. Prisoptimismen är lite större för villor än för bostadsrätter. En stor majoritet av mäklarna tror att det redan stora utbudet kommer att fortsätta att öka både för bostadsrätter och villor. Detta trots att även efterfrågan samtidigt bedöms öka. De flesta mäklarna tror att Riksbankens sänkningar av styrräntan kommer att öka aktiviteten på bostadsmarknaden snarare än bostadspriserna. Detta enligt SBAB:s Mäklarbarometer för årets fjärde kvartal.

Var tredje ung vuxen får ekonomiskt stöd av sina föräldrar25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan. Var tredje person i samma åldersgrupp uppger också att de har fått ekonomiskt stöd av sina föräldrar under det senaste halvåret. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye