De flesta svenskar vill se ett förbud mot fyrverkerier – djurägare mest skeptiska
Kring nyår säljs och skjuts mer fyrverkerier än någon annan tid under året. Men under senare år har en livlig debatt kommit igång – borde det vara tillåtet med raketer? Omtanke om husdjur och minskad risk att någon skadar sig är anledningar som ofta lyfts fram i debatten.
I en färsk undersökning från försäkringsbolaget If säger 60 procent att de vill se ett förbud mot raketer på nyår. Bland hundägare är det hela sju av tio som vill se ett förbud. Nästan lika många hästägare (67,4 procent) och kattägare (65 procent) vill att de ska förbjudas.
– Många djur är eller blir rädda för raketer på nyårsafton. Höga ljud och starka ljus kan vara läskiga när det nya året firas in. Alla som har en skotträdd hund vet hur nyårsafton kan vara när den gömmer sig under sängen helt vettskrämd. Men jag tror att även folk som själva inte har djur känner sympati med dem, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.
Vissa kommuner har lokala förbud mot fyrverkerier samtidigt som en del butiker valt att sluta sälja dem.
Nya fyrverkeriregler sedan 1 juni 2019
Enligt Ifs undersökning är det många svenskar (32 procent) som inte känner till regler och förbud gällande fyrverkerier.
De klassiska raketerna på pinne, så kallade styrraketer, är numera förbjudna. Den som vill skjuta klassiska raketer behöver anmäla sig till en fyrverkeriutbildning hos en utbildningsanordnare som är godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och sedan ansöka om ett lokalt tillstånd för att få skjuta dem. Smällare är också förbjudna i Sverige.
– Den som ska skjuta fyrverkerier ska vara minst 18 år, nykter och följa bruksanvisningen. Alla barn ska hållas på avstånd. Trots att det är 18-årsgräns på raketköp så är många av de som skadas av fyrverkeripjäser barn och ungdomar, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.
Enligt MSB skadas ungefär 100 personer varje år så allvarligt av raketer att de behöver åka till sjukhus.
Ifs råd inför firande med fyrverkerier:
- Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpt dem.
- Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
- Rigga pjäserna enligt bruksanvisningen.
- Tänk på riskerna – fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
- Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
- Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
- Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.
- Var nykter – alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
- Visa hänsyn – tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
Ifs råd till djurägare för att minska djurets rädsla på nyårsnatten:
- Håll djuret inomhus – rasta hunden tidigt, innan de värsta smällarna har kommit igång, och sedan efter midnatt när det lugnat sig. Använd koppel.
- Håll utekatter hemma dygnet före nyårsafton. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.
- Skapa en lugn miljö. Ha djuret i ett rum där det känner sig tryggt med filtar, leksaker och sovkorg. Täck för fönstren och sätt på lugn musik.
- Försök få djuret att vara upptaget med annat – bjud till exempel på extra gott foder.
- Lugna och ge djuret trygghet om det visar rädsla.
- Lämna inte djuret ensamt hemma.
Alla fyrverkeriartiklar som ska säljas eller användas i Sverige måste vara CE-märkta. Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Godkända fyrverkerier ska vara säkra att använda om de används på rätt sätt.
Om undersökningen:
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1516 respondenter från ett flertal onlinepaneler 27 november - 2 december 2020. 739 personer hade husdjur. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.
Nyckelord
Bilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Svenska husägare är inte rustade för extremväder19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De flesta svenska husägare saknar beredskap för att skydda sitt hus mot oväder – trots att extremväder blir allt vanligare. Enbart tre av tio husägare har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg. Det visar en ny Sifo-undersökning bland 1 000 svenska husägare som Verian har genomfört på uppdrag av If.
If delivers continued strong results in third quarter6.11.2024 08:53:11 CET | Pressmeddelande
QUARTERLY RESULT Today, If P&C Insurance presented continued solid financial results for the third quarter and first nine months of 2024. If’s Nordic scale continues to deliver advantages in balancing risk and reducing costs, and will increase further with the upcoming integration of Topdanmark.
Fortsatt starkt resultat för If det tredje kvartalet6.11.2024 08:52:42 CET | Pressmeddelande
KVARTALSRAPPORT. If presenterar i dag ett fortsatt stabilt resultat för det tredje kvartalet och de första nio månaderna för 2024. Ifs nordiska storlek fortsätter att innebära fördelar när det kommer till att balansera risk och minska kostnader. Detta kommer att förstärkas ytterligare med den kommande integreringen av Topdanmark.
Rekordmånga viltolyckor – över 250 incidenter per dag under hösten24.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det sker fler viltolyckor än på många år. Över 250 bilister per dag kommer att råka ut för olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt de närmaste månaderna.
PRESSINBJUDAN: Nu startar återuppbyggnaden av nedbrunna fastigheten – Ronneby först ut i Sverige med nytt hållbart byggkoncept11.9.2024 13:51:30 CEST | Pressmeddelande
I juni 2023 drabbades en träfastighet från 1800-talet i centrala Ronneby av en kraftig brand som ledde till att fastigheten totalförstördes. Nu sätts första spadtaget i återuppbyggnaden av det nya huset som blir något av en banbrytare inom hållbarhet. Byggnaden var försäkrad hos försäkringsbolaget If som har premiär i Ronneby för ett helt nytt sätt att premiera hållbarhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum