Solna stad

De kan vinna Solna stads stadsmiljöpris 2021

Dela

De tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2021 är Nöten 5 i Solna strand, KI Residence vid Karolinska Institutet och den nya dagvattendammen i Bergshamra. Vinnaren avslöjas den 8 december.

Från vänster till höger: Nöten 5, KI Residence och dagvattendammen i Bergshamra.
Från vänster till höger: Nöten 5, KI Residence och dagvattendammen i Bergshamra.

Tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2021 presenterades på byggnadsnämnden den 24 november. Prisutdelningen äger rum den 8 december på årets sista Frukostbricka – ett återkommande arrangemang av Solna stad för det lokala näringslivet.

Nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2021

Nöten 5, Solna strand

Adress: Solna strandväg 82-86
Byggaktör: Vasakronan
Arkitekt: Skanska/Arne Löveryd AB Mälarhus
Landskapsarkitekt: ÅWL Arkitekter
Renovering: Reflex arkitekter

Fastigheten byggdes 1983 av Skanska och köptes 1998 av AP Fastigheter (sedermera Vasakronan). Större delen av kvarterets yta är kontor, varav cirka 4500 kvadratmeter är en nybyggd glasad länk som kopplar samman till de fyra huskropparna. Glaslänken byggdes under 2020, då även en omfattande renovering genomfördes.

KI Residence

Adress: Fogdevreten 11-15
Byggaktör: Akademiska HUS/KI Housing
Arkitekt: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB

Nya student- och forskningsbostäder byggdes strax intill Karolinska Institutet, av Akademiska Hus, med plats för 400 studenter. De tre A-formade husen ligger en kort promenad från Karolinska Institutets huvudbyggnad och är grupperade kring en gemensam platsbildning från vilken entréerna nås.

Dagvattendamm Bergshamra

Adress: Pumphusvägen, Bergshamra
Byggaktör: Tekniska förvaltningen, Solna stad
Arkitekt: Ekologigruppen i samarbete med WRS

Den nya dagvattendammen i Bergshamra invigdes sommaren 2020. Dammen renar dagvattnet innan det når Brunnsviken samtidigt som Bergshamrabor har fått en nytt promenadstråk runt dammen, med ett attraktivt blickfång. Gestaltningen har utgått från platsens ursprungliga förutsättningar och samspelar med strukturerna i det kulturhistoriska landskapet i nationalstadsparken och Pipers park.

Om Solna stads stadsmiljöpris

Solna stads stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Kontakter

Bilder

Från vänster till höger: Nöten 5, KI Residence och dagvattendammen i Bergshamra.
Från vänster till höger: Nöten 5, KI Residence och dagvattendammen i Bergshamra.
Ladda ned bild

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum