Svenska institutet för standarder, SIS

Debattreplik: Återvinning kräver gemensamma lösningar

Dela
Debattreplik av SIS, Swedish Standards Institute, publicerad i Dagens Industri (di.se) den 9 april. Erik Eklund, chef för omvärldsbevakning och dialog, och Karin Lindmark, t.f. standardiseringschef, ger en replik i Dagens Industri. Effektiv återvinning kräver gemensamma lösningar. Men standarder uppstår inte av sig själva. Branschen måste vara med.

Precis som Wijkman och Sahleström skriver i Dagens Industri den 4 april kan många återvinningsproblem lösas på liknande sätt som inom energibranschen, det vill säga med politiska styrmedel och kraftiga marknadsmekanismer. Men att säga att vi står inför en revolution är väl starkt, vi befinner oss redan mitt i en förändringsprocess. Vad som nu behövs är ett målmedvetet och långsiktigt arbete med tydliga riktlinjer för att hitta gemensamma lösningar. Vi på SIS, Swedish Standards Institute, tycker det är bra att debatten väcks och att det görs av en branschorganisation.

Sverige ligger långt framme med utveckling av nya material. Men vi är ett litet land som är beroende av import och export, och det krävs gränsöverskridande globala lösningar för att inte skapa handelshinder. Genom standardisering kan innovationer nå en större marknad och få en större spridning. Det ger också en möjlighet att påverka hela värdekedjan.

Det stämmer att produktutformningen är viktig, produkter bör vara designade för återvinning, återanvändning och hållbarhet. För att uppnå detta behövs ett tätare samarbete mellan återvinnare och tillverkare menar vi, något som riksdagens miljöutskott också påpekar i samband med revideringen av EU:s avfallsdirektiv.

Debattörerna skriver också att det saknas standarder inom miljöaspekter för plast, och det stämmer till viss del.  Många befintliga standarder behöver uppdateras och det finns även en del luckor. Men standarder skapar inte sig själva. Standardisering är intressentstyrt. Det krävs ett engagemang från näringsliv, organisationer och myndigheter för att komma samman och skapa något av värde.

SIS tar redan idag internationellt ledarskap på viktiga områden för Sverige genom att vi leder 175 internationella standardiseringsgrupper. Ska vi ta ytterligare ett inom plast och miljö? Det beror mycket på engagemang och finansiering från svenska intressenter.

I sommar startar ISO ett nytt arbete för att förnya och skapa standarder för miljöaspekter av plast som kommer att styra marknadsutvecklingen globalt. Inom ISO finns 163 länder representerade och alla ser inte läget och behoven på samma sätt.  Just nu samlar SIS svenska aktörer för att tillvarata deras intressen vid uppstartsmötet i Seoul i september. SIS välkomnar Återvinningsindustrierna att delta i den svenska arbetsgruppen som startar nu.

Görs detta rätt kan standardisering bidra till att återvinning blir nästa stora exportindustri för Sverige!

Erik Eklund, chef omvärldsbevakning och dialog, SIS, Swedish Standards Institute

Karin Lindmark, t.f. standardiseringschef, SIS, Swedish Standards Institute

Här hittar du debattrepliken på di.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Eklund, chef för omvärldsbevakning och dialog, SIS, Swedish Standards Institute
Erik Eklund, chef för omvärldsbevakning och dialog, SIS, Swedish Standards Institute
Ladda ned bild
Karin Lindmark, t.f. standardiseringchef, SIS, Swedish Standards Institute
Karin Lindmark, t.f. standardiseringchef, SIS, Swedish Standards Institute
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye