Umeå kommun

Den prisade kokboken Mat och Klimat i ny utgåva

Dela

Nätverket Mat och Klimat i norr släpper en ny utgåva av den populära och prisade kokboken Mat och Klimat med flera nya recept och även i en engelsk version.

– Restaurangerna gör ett fantastiskt arbete inte minst med tanke på den rådande Coronasituationen där många förlorat mycket av sina intäkter. Den första upplagan av kokboken Mat och Klimat fick mycket uppmärksamhet med tre fina utmärkelser så vi vill passa på att dela med oss av fler recept och erfarenheter samt även ge ut en engelsk version, säger Eduardo Pettersson, projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i norr.

Minskat matsvinn

Med kokboken vill Umeå kommun belysa de hållbarhetsutmaningar som finns kopplade till vår matkonsumtion och hur konsumenter kan tänka för att göra fler medvetna val. I kokboken delar även några av Umeås restauranger med sig av sina bästa vegetariska recept och tips till hur alla enkelt kan minska matsvinnet.

Värdefullt nätverk

– Tillsammans med nätverket har vi arbetat med frågor om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska matsvinn och vattenanvändning, men kanske fram för allt delar vi lösningar och erfarenheter med varandra. Det har varit väldigt värdefullt, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare på restaurang Gotthards som länge jobbat med att rädda grossisters matsvinn under epitet #svinngott. Restaurangen odlar även sina egna grönsaker under säsong.

Medlemmar i Nätverket Mat och Klimat i norr

 • Gotthards krog (Blå Huset)  
 • Hedlundaskolans och Storsjöskolans måltidsservice  
 • Kummin  
 • Lottas Krog  
 • Rex 
 • Rost Mat och Kaffe
 • Tapas Bar och Deli
 • Tonka  
 • Umeå Folkets Hus  
 • Zillers – brasseri och bar 
 • Axlagården
 • Roots
 • Wild River

Vill du läsa kokboken? 

En bok om hållbarhet ska givetvis även spridas hållbart. Därför finns boken att låna via Umeå regionens minabibliotek.se och på kommunens webbsida www.umea.se/matochklimat  
Den går också att köpa med swish i receptionen på Stadshuset, Umeå kommun.

Kokboken Mat och Klimat har prisats tre gånger:

"Mat och klimat" utsedd till Sveriges bästa klimatkokbok Gourmand Awards 2019

"Mat och klimat" vann silver i kokboks-VM Gourmand Awards 2019

"Mat och klimat" vann guld i Hallbars reward 2020

Klimatekot poddar om Mat och Klimat 

I Klimatekots poddavsnitt Mat och Klimat - vad ska vi äta egentligen? som släpps torsdag 29 april deltar Märta Streijffert, som är projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i Norr. Podden besöker även restaurangen Gotthards i Umeå som verkligen blivit en snackis med sin lunchmeny - som består av matsvinn.  
Lyssna gärna på poddavsnittet på www.umea.se/klimatpodd

För mer information 

Eduardo Pettersson
Projektsamordnare för Nätverket Mat och Klimat i norr
090 – 16 16 76
eduardo.pettersson@umea.se

Anders Samuelsson
Kreativ ledare och köksmästare
Restaurang Gotthards
076-667 31 77
anders.samuelsson@blahuset.nu

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum