Svenska institutet för standarder, SIS

Design ska passa alla – nu finns ny europeisk standard

Dela

En ny standard för tillgänglighet genom universell utformning presenteras den 3 juni vid ett frukostseminarium på Svenska institutet för standarder. – Om inte användarmångfalden och människors varierande funktionalitet beaktas från början och i affärsstrategier kommer människor att utestängas och vi kommer vare sig nå målen i Agenda 2030 eller skapa förutsättningar för mänskliga rättigheter, säger Hans von Axelson från Myndigheten för delaktighet och ordförande för det svenska deltagandet i framtagandet av standarden.

Standarden* ska bidra till att produkter på marknaden blir tillgängliga och användbara för alla genom universell utformning. Målgruppen är i första hand tjänste- och varuproducerande företag.

Standardiseringsarbetet drog igång 2014 på ett initiativ från EU-kommissionen. I Sverige har riksdagen fattat beslut om tillgänglighet och universell utformning på flera områden. Nyligen fattade EU beslut om ett europeiskt tillgänglighetsdirektiv.

– De organisationer som använder standarden får lättare att leva upp till gällande och kommande lagstiftning samt nationella strategier och program. Tillgänglighet genom universell utformning stödjer också flera av de globala målen för hållbarhet i Agenda 2030, säger Hans von Axelson. Dessutom gagnas vi alla av begriplighet och ökad användbarhet. Produkterna blir helt enkelt lättare att använda. Man får fler nöjda användare samtidigt som man tar socialt ansvar.

– Standarden har samma struktur som ISO:s standarder för ledningssystem och kan användas oavsett storlek på organisation eller verksamhetsstyrning. Det handlar om att få med allas olika behov, egenskaper, funktionalitet och preferenser i en organisations design- och utvecklingsprocesser. Det handlar också om att involvera användare i processerna, säger Alexandra Antoni, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.

– En viktig del av universell utformning är att skapa förutsättningar för tillgänglighet genom att analysera nuläget både internt och externt och lyssna in sina intressenter. Vilka använder inte ens produkter idag och vad beror det på? Eftersom väldigt få produkter existerar isolerat är det också viktigt att analysera hela användningskedjan, fortsätter Alexandra Antoni.

Totalt har 15 svenska organisationer deltagit i arbetet genom Svenska institutet för standarder: Standardutveckling – Samordningsgrupp för tillgänglighet SIS/TK 536

*Standarden SS-EN 17161 Universell utformning – Tillgänglighet genom universell utformning inom produkter, varor och tjänster – utvidgar spektrumet användare

Frukostseminarium 3 juni om standarden

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ett sekel av standarder – nu får SIS nytt namn och utseende7.5.2019 09:21:21 CESTPressmeddelande

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger. – De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum