Djurens Rätt

Djurens Rätt kritiserar Kronfågels kampanj – "Kycklingproduktion är långt ifrån hållbart"

Dela

Kronfågel har lanserat sin största kampanj någonsin, med fokus på kyckling som ett miljövänligt alternativ. I annonser på tv, på utomhustavlor och i kollektivtrafiken berättar Kronfågel hur kycklingkött är ett enkelt och hållbart val för klimatet. Något som Djurens Rätt menar är gravt missvisande.

Jämförelse mellan bönor respektive kycklingkötts klimatpåverkan.
Jämförelse mellan bönor respektive kycklingkötts klimatpåverkan.

Kycklingproduktion genererar ungefär 1,6 - 5,4 kg koldioxidekvivalenter växthusgasutsläpp per kilogram benfritt kycklingkött. Det är en mindre mängd utsläpp än de flesta andra typer av kött, men fortfarande upp till 10 gånger mer än för olika växtbaserade proteinrika alternativ. Mot den bakgrunden rimmar Kronfågels påståenden om kycklingen som ett klimatsmart val illa.

Tio gånger bättre med vego

– Kycklingproduktion är långt ifrån hållbart, varken miljömässigt eller etiskt. Att äta växtbaserat är upp till tio gånger bättre för klimatet än att äta kycklingkött, så att enbart jämföra med klimatboven nötkött ger en felaktig bild för den som vill göra klimatsmarta val, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

De senaste två åren har köttkonsumtionen minskat drastiskt och under 2018 konsumerade svenskarna 5 procent mindre kycklingkött än året innan. Djurens Rätt tror att det är ett resultat av att fler är angelägna om att äta klimatsmart, men också för att fler har fått upp ögonen för hur kycklingproduktionen ser ut.  

"Definitionen av ohållbar"

– De omkring 99 miljoner kycklingar som föds upp i Sverige varje år är avlade att växa extremt snabbt. De hålls inomhus, i grupper om tiotusentals individer på liten yta, med bensmärtor och frätskador. Det otroliga tempo som kycklingarna hanteras i är en djurhållning som är definitionen av ohållbar, säger Anna Harenius. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jämförelse mellan bönor respektive kycklingkötts klimatpåverkan.
Jämförelse mellan bönor respektive kycklingkötts klimatpåverkan.
Ladda ned bild
Svenskt kycklingstall.
Svenskt kycklingstall.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Framgång i djurskyddsarbetet för katter28.5.2020 09:09:01 CESTPressmeddelande

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Organisationen Djurens Rätt, som länge arbetat med frågan gläds åt beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum